Amploarea efectelor secetei din Botoşani reiese clar dintr-un raport centralizator realizat de prefect cu ajutorul specialiştilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, document ce va sta la baza deciziilor care urmează a fi luate în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de luni, 12 septembrie. Convocările pentru întâlnirea ce va declara
starea de alertăau fost făcute miercurea trecută, când prefectul judeţului a solicitat şi completarea documentaţiei, astfel încât să se realizeze o imagine cât mai reală a fenomenului.
Confirmând aspectele constatate de prefect în teritoriu, centralizarea arată că 16 dintre primari au trecut la forarea unor noi fântâni şi puţuri, 12 au cerut construirea de noi adăpători pentru animale, în timp ce pompierii au făcut câteva sute de transporturi de apă menajeră pentru animale, în fiecare din cele 12 comune botoşănene ce au trimis solicitări în acest sens.
Instituţia Prefectului a făcut şi un schimb de adrese cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru a solicita fonduri de intervenţie. Trei răspunsuri au survenit de la MDRAP în acest context, ministerul explicând procedurile pe care ar putea merge comunele botoşănene pentru a obţine fonduri. Toate detaliile au fost transmise către primării, pentru ca acestea să poată parcurge etapele, însă toate necesită timp.
Vreau să atenţionez că nu sunt doar o primărie sau două în această situaţie. Domnii primari să nu considere că la nivelul judeţului se iau măsuri doar pentru unii. În şedinţa de luni vom prezenta gravitatea situaţiei, iar deciziile luate vor fi pentru întreg judeţul., mai anunţă prefectul Dan Nechifor.
Ultimele detalii pentru pregătirea şedinţei Comitetului Judeţean pentru Sitiaţii de Urgenţă au fost discutate în week-end, prefectul judeţului, convocând sâmbătă o celulă restrânsă a comitetului.
Comunicat de presă Instituția Prefectului