Situaţie clarificată în domeniul titlurilor de proprietate la nivelul judeţului Botoşani

Trei sferturi din suprafaţa judeţului se regăseşte în titlurile de proprietate emise de Comisia Judeţeană de Stabilire a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor în aproape 30 de ani. Situaţia a fost evidenţiată după o recenzare realizată de Instituţia Prefectului, cu sprijinul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Primele titluri de proprietate au fost emise începând cu luna martie a anului 1991, la aproape un an de la apariţia legii care restabilea dreptul de proprietate a terenurilor, ulterior regimului comunist.

Şeful Serviciului Juridic din Instituţia Prefectului, Mihaela Aroşoaie, spune că începând cu luna iulie a anului 2017, a fost declanşată acţiunea de recenzare a titlurilor emise, o acţiune necesară deoarece la nivelul Comisiei Judeţene de Stabilire a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor nu exista o situaţie clară a acestor titluri.

"Astfel, cu sprijinul OCPI, am inventariat 166.880 de titluri de proprietate, emise de Comisia Judeţeană în perioada 1 martie 1991- 1 februarie 2019. Suntem undeva la 96% din titlurile de emis la nivelul judeţului Botoşani. Prin urmare, suprafaţa totală atribuită prin titluri de proprietate este de 362.754 de hectare. În condiţiile în care suprafaţa totală a judeţului este de 498.667 de hectare, înseamnă că aproximativ trei sferturi din suprafaţa agricolă şi forestieră a judeţului se află în titlurile de proprietate emise", a declarat Mihaela Aroşoaie.

Şeful Serviciului Juridic din Instituţia Prefectului admite că sunt nereguli în procedura de emitere a titlurilor, însă anul trecut prefectul Dan Şlincu a dispus ample verificări la Comisiile Locale de Fond Funciar.

De asemenea, prefectul Dan Şlincu a declarat că s-a stabilit ca la fiecare şedinţă a Comisiei Judeţene de Stabilire a Dreptului de Proprietate să fie invitaţi membrii Comisiilor Locale de Fond Funciar de la nivelul unităţilor administrativ- teritoriale, câte o comisie pe şedinţă.

"Trebuie discutat cu ei, să vedem cu ce probleme se confruntă şi cum putem să-i sprijinim pentru că sunt UAT-uri care au foarte multe titluri de proprietate de emis şi totul în detrimentul oamenilor", susţine prefectul Şlincu.

Mai mult, în cazurile în care s-a constatat că la emiterea titlurilor de proprietate s-au încălcat prevederile legale, Comisia Judeţeană s-a îndreptat împotriva Comisiilor Locale. "Vorbim mai ales despre titluri emise în prima parte a aplicării acestor legi reparatorii, perioada '93- '96", a adăugat Mihaela Aroşoaie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 280 de copii din Botoșani au susținut examenele Cambridge Young Learners of English - sesiune YLE organizată la Cambridge Star (Foto)

Monday, 30 June 2025

Sâmbătă, 28 iunie 2025, centrul Cambridge Star a fost plin de emoție, curaj și pași mici către un viitor mare. Peste 280 de copii din Botoșani cu vârste între 8 și 12 ani au ...

Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei brut. Peste 1 milion de bugetari sunt afectați!

Monday, 30 June 2025

Guvernul a adoptat în şedinţa de luni ordonanţa care plafonează sporul pentru condiții vătămătoare la suma de 300 de lei brut. Decizia afectează direct veniturile a peste 1 milion de an...

Echipa USV, formată din trei botoșănence, a luat Premiul Special la faza națională a unui concurs dedicat creării de produse alimentare! (Foto)

Monday, 30 June 2025

În perioada 19–21 iunie a.c., o echipă de studenți de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea de-...