Site-urile cu filme nu pot fi inchise in Romania, dar IP-urile utilizatorilor ar putea fi blocate!

Site-urile care distribuie filme si seriale piratate in Romania nu pot fi inchise de autoritatile din tara noastra, deoarece nu sunt inregistrate aici.

 Astfel, marea parte a site-urilor care distribuie filme in tara noastra nu folosesc servere proprii pentru a difuza materialele, prin urmare politia nu are baza legala pentru a le inchide, noteaza Adevarul.

 In consecinta, singura masura pe care o pot lua deocamdata autoritatile este sa blocheze adresele de IP ale utilizatorilor acestor site-uri.

 "Suntem in domeniul drepturilor de autor si nu in materia Legii audiovizualului, de aceea, noi nu am putut lua niciun fel de masuri, nu avem competente", a declarat Ioan Onisei, presedintele CNA.

 Un alt membru CNA, Gelu Trandafir, afirma ca resursele si competentele Consiliului sunt depasite in aceasta privinta, astfel fiind necesare sprijinul si interventia politiei.

 In plus, presedintele asociatiei care reprezinta furnizorii de Internet - ANISP -, Mihai Batrineanu, a explicat ca "CNA este un organism platit din bani publici, fara abilitati in domeniul reglementarii Internetului si nu ar trebui sa sesizeze Politia privind inchiderea unor site-uri".

 Consiliul National al Audiovizualului a decis, joia trecuta, sa sesizeze Politia cu privire la 42 de site-uri care difuzeaza filme si seriale fara sa respecte legislatia audiovizualului si fara sa detina drepturile pentru continutul transmis.

 CNA a analizat o adresa primita de la Pro TV, care a semnalat existenta a 42 de site-uri care ofera servicii media audiovizuale la cerere, fara a detine drepturi pentru continutul difuzat si fara sa fi notificat Consiliul, asa cum prevede Decizia CNA nr. 320 din 2012.

 Articolul 41 din aceasta Decizie prevede ca, pana la data de 3 septembrie 2012, toti furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere din Romania aveau obligatia sa completeze si sa transmita la CNA cererea de notificare. Nerealizarea notificarii in termenul respectiv "determina incetarea dreptului de a furniza servicii media audiovizuale la cerere", potrivit aceluiasi articol.

 In adresa Pro TV se mai spune ca societatea a trimis deja notificari privitoare la drepturile asupra continutului catre mai multe companii.

 Dupa ce au analizat posibilitatile legale pe care le au, membrii CNA au decis cu unanimitate de voturi sa sesizeze Politia in cazul celor 42 de site-uri care difuzeaza ilegal filme si seriale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nova Apaserv anuță posibile dificultăți în preluarea sesizărilor telefonice, în perioada 3-4 februarie 2025!

astăzi, 15:57

Nova Apaserv Botoșani informează că, în perioada 3-4 februarie 2025, pot apărea anumite dificultăți în preluarea sesizărilor, ca urmare a implementării unei soluții software de di...

Două orașe și patru comune din Botoșani primesc finanțare pentru parcuri fotovoltaice!

astăzi, 15:10

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat vineri noi contracte de finanţare cu 84 de entităţi publice pentru investiţii din Fondul pentru Modernizare pentru dezvoltarea de noi capacităţi d...

Botoșăneanca de la Avocatul Poporului ar putea rămâne fără o importantă sursă de venit!

astăzi, 14:30

Partidul de opoziție consideră că Avocatul Poporului nu își mai îndeplinește obligațiile legale, pentru care este plătită, ci ia partea PSD și PNL. În acest context, dacă c...