La Simpozion au participat Otilia Luca, inspector adjunct al ISJ, inspectorii şcolari Paul Octav, Otilia Sandu şi Petru Chicioacă, preotul Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic Sf. Gheorghe Botosani si profesori de religie si socio-umane.
La ora actuală omenirea se confruntă cu o provocare de proporÅ£ii ÅŸi fără precedent atât prin dimensiuni, cât ÅŸi prin implicaÅ£ii (departe încă de a se fi manifestat pe deplin).
Este vorba de globalizare. În cadrul acestui simpozion ne-am propus să analizăm ÅŸi să dezbatem noul context în care se află educaÅ£ia ÅŸi anume cel al globalizării. Pe lângă beneficiile indiscutabile aduse de globalizare, aceasta a facilitat, chiar a provocat schimbarea condiÅ£iilor cadru în care se desfăşoară educaÅ£ia.
Trebuie să recunoaştem că astăzi cunoaşterea nu mai este
depozitatădoar în tratate, enciclopedii, dicÅ£ionare elaborate ÅŸi avizate de specialiÅŸti, ci mai degrabă pe tot felul de site-uri. InformaÅ£ia a devenit tot mai arbitrară, haotică ÅŸi astfel a apărut necesitatea elaborării unui nou concept de educaÅ£ie bazat pe capacitatea de evaluare ÅŸi atitudine critică faţă de informaÅ£iile primite.
"Până mai ieri, învăţarea se sprijinea în mare măsură pe manuale, care erau uneori completate de câte un articol de ziar sau un film, dar cam asta era totul. Mai mult decât atât, elevii nu aveau, în afara instituÅ£iilor educaÅ£ionale, decât cu greu acces la informaÅ£ii suplimentare. Astăzi informaÅ£ia este doar la un click distanţă. InformaÅ£iile de pe internet sunt cu mult mai actuale ÅŸi mai complexe decât pot fi vreodată cele dintr-un simplu manual.
Prin urmare, competenÅ£a-cheie care trebuie formată încă de pe băncile ÅŸcolii este capacitatea de a folosi această sursă inepuizabilă de cunoÅŸtinÅ£e în mod eficient", a declarat inspectorul scolar Paul Octav.
Comunicat de presă