Si PFA vor putea beneficia de regimul derogatoriu de declarare la Fisc

Societatile comerciale care isi suspenda activitatea economica au la dispozitie posibilitatea ca, pe perioada de inactivitate, sa nu mai depuna la autoritatile fiscale declaratiile pentru impozitele, taxele si contributiile pe care le datoreaza bugetului de stat. Aceasta facilitate va fi extinsa si in cazul persoanelor fizice autorizate,care si-au suspendat activitatea economica, potrivit unui proiect de ordin lansat recent in dezbatere publica de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Fiscul a publicat vineri un proiect de ordin care modifica procedura de aprobare a regimului de declarare obligatoriu astfel incat si persoanele fizice autorizate sa poata beneficia de acest regim pentru obligatiile declarative inscrise in vectorul fiscal (impozit pe salarii, contributii sociale, TVA, accize).
 
Mai exact, proiectul de act normativ completeaza procedura de solicitare a regimului derogatoriu cu dispozitii referitoare la documentele pe care trebuie sa le prezinte contribuabilii, persoane fizice.
 
Astfel, conform reglementarilor propuse de ANAF, persoanele fizice autorizate care isi suspenda temporar activitatea si vor sa nu mai depuna declaratii fiscale pe perioada suspendarii trebuie sa solicite acest lucru Fiscului prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carei evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii. Odata cu aceasta cerere, ele trebuie sa depuna si dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului sau la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare in baza carora persoanele respective isi desfasoara activitatea, dupa caz. 
 
Si declaratia unica, supusa regimului de declarare derogatoriu
 
Proiectul de ordin publicat vineri de ANAF actualizeaza si lista declaratiilor fiscale supuse regimului de declarare derogatoriu, pe care se regasesc momentan sase formulare:

 • Declaratia 100 (obligatiile de plata la bugetul de stat),
 • Declaratia 101 (impozitul pe profit),
 • Declaratia 104 (distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor),
 • Declaratia 120 (decont privind accizele),
 • Declaratia 130 (decont privind impozitul la titeiul din productia interna)
 • Declaratia 300 (decont de TVA).
 
Odata cu modificarile propuse de ANAF, si declaratia fiscala unica – formular 112 ar urma sa fie inclusa pe lista.
 
Cum se aplica regimul derogatoriu la societati comerciale
 
In ceea ce priveste agentii economici care isi suspenda temporar activitatea, Regimul de declarare derogatoriu se solicita de contribuabili, prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carei evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii.
 
De acest regim de declarare derogatoriu pot beneficia doar societatile care isi inregistreaza inactivitatea temporara la Oficiul Registrului Comertului (ORC). De aceea, odata cu cererea de solicitare a regimului derogatoriu se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare, respectiv o copie a extrasului de registru emis de catre ORC privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.
 
Nu orice firma poate dispune de regimul derogatoriu de depunere a declaratiilor. Potrivit Danielei Cismaru, avocat KPMG Romania, pentru a beneficia de acest regim, agentul economic nu poate sa aiba salariati si trebuie sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii:

 • sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
 • sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare si/sau venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
 • sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
 • sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
 • sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
 • sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
 • sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;
 • inactivitatea temporara sa fie inscrisa in Registrul Comertului.
 
"Cererea poate fi respinsa in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile pentru aprobarea regimului de declarare derogatoriu sau cand organul fiscal considera, motivat, ca acordarea regimului solicitat poate conduce la aparitia unor cazuri de evaziune fiscala", a explicat specialistul KPMG intr-un alt articol publicat de AvocatNet.ro.
 
Firmele suspendate, beneficiare ale regimului derogatoriu, sunt scutite de depunerea mai multor formulare fiscale, si anume:

 • Declaratia 100 (obligatiile de plata la bugetul de stat),
 • Declaratia 101 (impozitul pe profit),
 • Declaratia 104 (distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor),
 • Declaratia 120 (decont privind accizele),
 • Declaratia 130 (decont privind impozitul la titeiul din productia interna)
 • Declaratia 300 (decont de TVA).
 
Regimul de declarare derogatoriu se solicita pentru toate obligatiile de declarare cuprinse in formularele mentionate mai sus si care sunt inscrise in vectorul fiscal al contribuabilului.
 
Atentie! Pe perioada regimului de declarare derogatoriu, societatile comerciale sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare.
 

avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

Thursday, 28 November 2024

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

Thursday, 28 November 2024

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

Thursday, 28 November 2024

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...