Adevarul despre mezelurile "traditionale" sau "ca la tara". Cum se ascunde pericolul cancerului in spatele unor denumiri banale

Vrem sa stim ce mancam! Descoperirile ingrijoratoare din industria alimentara ii determina pe tot mai multi romani sa caute produse de tara, traditionale, naturale, ecologice. Dar ce se ascunde in spatele acestor cuvinte cheie care ne fac pe noi sa cumparam cu incredere? Pana unde a mers traditia ca sa ii faca pe plac consumatorului?

Industria preparatelor din carne - o afacere de 1 milliard de euro - ne dezamageste si ne infioara.
 
Recentele scandaluri in piata ne dovedesc inca odata ca industria e plina de minciuni si cu totul scapata de sub control: de la indoparea animalelor cu furaje concentrate si antibiotic, pana la injectarea carnii crude si a mezelurilor care trebuie sa traga la cantar si sa reziste mult pe raft.

Producatori traditional, dar fara porci sau vite in batatura

Romanul care nu mai vrea sa cumpere apa, sare si aditivi chimici de sinteza la pret de carne se simte tradat, inselat si incearca disperat sa se intoarca la mancarea traditionala. Conceptul inspira incredere, iar targurile din marile orase sunt pline de precupeti. Care stiu sa-si vanda marfa: pret exorbitant si look satesc, pe alocuri saracacios.

Cu vechime in targ sau abia lansati in afacere, micii producatori incearca sa recupereze uitatele retete traditionale.

Majoritatea romanilor rasufla usurata ca a gasit alternativa la mancarea industriala si-si goleste buzunarele cu incredere. Producatorul de tara da lovitura. In ajunul Craciunului, preturile au ajuns pana la aberatie: soriciul s-a vandut in Bucuresti cu 100 de lei kilogramul. Insa cati din acesti producatori traditionali spun adevarul despre marfa lor? Luati la bani marunti, cei mai multi recunosc ca n-au nici porci, nici vite in batatura.

Presedintele Asociatiei Bio Romania ne anunta ca multi procesatori mici care vand prin targuri isi cumpara carnea de la supermarket.

Un domn se lauda ca face carmangerie inca din anii `70. Ne vinde si carne de mici. Vine saptamanal, tocmai din Covasna. Il vizitam acasa. Nici urma de oratanii!

Omul povesteste ca a avut ferma. 137 de porci, care au murit rapusi de un virus. Coincidenta sau nu, nenorocirea a patit-o exact in anul in care si-a deschis carmangeria.

Ioan Tohanean, producator: "Degeaba ma laud eu ca fac ca la mama acasa. Pot sa fac ca la mama acasa, dar n-am porcul ca la mama acasa, deci n-am materia prima".

Omul ne invita in casa, sa ne arate actele de provenienta a marfii. Porci cumpara de la un abator din Targu Secuiesc.

Reteta dupa care-si face mezelurile e mostenita din batrani, traditionala. Insa si muschiul lui traditional zemuieste de apa. Iar omul ne arata cum obtine efectul injectarii industriale prin "tamblare".

Ce inseamna, de fapt, "sare amestec" si "condiment universal"
 
Omul povesteste ca sararea traditionala, asa cum o faceau bunicii, cand porcul proaspat taiat era cald, nu mai e posibila: 1. Pentru ca porcul nu mai e proaspat; 2. Clientul din Capitala face mofturi si se plange ca e prea sarat.

Pentru week-end-ul din targ, de la Bucuresti, Nea Ioan mai face si 15 kilograme de carnati.

In targ lumea intreaba de ingrediente. Mai mult de "sare amestec" si "condiment universal" cumparatorul nu afla: Insa caietul de sarcini al produselor traditionale dezleaga misterul.

Scump platitul lux traditional ascunde cele mai controversate substante conservante: nitratul si nitritul de sodiu.

La fel ca si marile fabrici, micii producatori traditionali cumpara conservantii de la tehnicienii alimentari, care si-au facut un business din depozitele de E-uri.
 
Nitritii, una dintre cauzele principale ale cancerului
 
Un carnat fara nitriti e de-a dreptul urat. In schimb, carnatul cu nitrit e mai rosu si mai apetisant. Nitratii si nitritii in carmangerie au intr-adevar traditie seculara si sunt legali in anumite doze. Dupa decenii de studii - unele contestate de industrie - medicii au descoperit ca nitritii sunt una din cauzele principale ale cancerului in intreaga lume.

Amestecul de sare cu nitriti se cumpara direct dozat, de cand UE se teme ca producatorii scapa in mezeluri prea mult conservant, inconstienti ca pun in pericol chiar viata clientilor, mai ales ca mezelul nu e singura sursa de nitriti.

Si totusi, traditia romaneasca, pana acum vreo 30 de ani, nu era tocmai cancerigena.

Iar productia traditionala la scara mica isi perfectioneaza si ea tehnologia de sarare uniforma.


Sursa: Pro TV

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

Thursday, 28 November 2024

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

Thursday, 28 November 2024

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

Thursday, 28 November 2024

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...