Sfaturi pentru a vă apăra şi apropia de câini

Sfaturi pentru a vă apăra şi apropia de câini
Specialiştii în dresaj şi comportament canin fac pe site-urile de specialitate o serie de recomandări legate de comportamentul adecvat în situaţia în care sunteţi atacaţi de câinii vagabonzi. Reacţiile pe care le aveţi pe moment vă pot salva viaţa, ne învață Ziarul Lumina.  

Dacă animalul a început să vă latre şi să vă dea târcoale, pentru a evita să fiţi muşcat este recomandat să vă păstraţi calmul. Nu-i vorbiţi, nu încercaţi să-l mângâiaţi şi nu vă uitaţi în ochii lui. Este total interzis să-l loviţi sau să vă faceţi că aruncaţi cu o piatră pentru că gestul îl va înfuria şi mai tare, iar el va deveni şi mai agresiv. S-ar putea ca ei să fi fost bătuţi de-a lungul timpului sau loviţi, iar gestul nu-i va face să fugă. Nu trebuie să ţipaţi, să faceţi mişcări bruşte, să daţi din mâini sau picioare şi nu trebuie să fugiţi. Dacă veţi alerga, puteţi fi o victimă sigură. Atitudinea trebuie să fie una calmă, fermă şi dominantă. Îndepărtaţi-vă încet, dar să nu vă scape din priviri nici un câine din haită. Dacă v-aţi împiedicat şi aţi căzut, este foarte posibil să fiţi atacat. Faptul că eşti la pământ presupune, din punctul de vedere al animalului, că eşti vulnerabil. Nu vă aşezaţi "pe vine", nu vă ghemuiţi la pământ. Staţi drept, în aşa fel încât să vă impuneţi în faţa câinelui. Nu încercaţi să-l loviţi cu piciorul, pentru că există probabilitatea foarte mare să fiţi muşcat.  

Evitaţi să fiţi înconjurat de haită. Câinii nu vor ataca niciodată doi în acelaşi loc: unul va sări din faţă, altul din spate, alţii din lateral. În cazul în care nu puteţi evita acest lucru trebuie să vă aşezaţi cu spatele la un zid, un gard, o maşină sau un copac. Vă puteţi apăra ţinând în faţă, dacă aveţi, o umbrelă, un baston, o geantă mai voluminoasă. Trebuie să îi aveţi pe toţi în câmpul vizual. Pentru alungarea câinilor agresivi se mai pot folosi sprayuri cu piper sau paralizante, aparate cu ultrasunete sau dispozitive cu electroşocuri care se pot achiziţiona din magazinele care vând echipament militar sau echipament pentru autoapărare. Este vorba despre bastoane telescopice şi lanterne cu electroşocuri. Acestea îi pot pune pe fugă pe câinii agresivi.

Dacă observaţi un animal rănit, muşcat de alţi câini sau care şchioapătă este recomandat să fiţi foarte atent. Un câine care suferă fizic este speriat şi devine agresiv. El se apără de potenţialii duşmani care ar putea să-l rănească şi mai tare.  

Implicaţiile adoptării unui câine  

Achiziţionarea unui căţel implică o minimă cunoaştere a modului de viaţă, a obiceiurilor şi a modului de comportament al acestora. În afară de cei care pot fi cumpăraţi de la magazinele specializate, fundaţiile pun la dispoziţia iubitorilor de animale o întreagă varietate de rase şi exemplare deosebite. Adoptarea unui căţel implică o serie întreagă de formalităţi, printre care obţinerea certificatului de sănătate, vaccinarea şi sterilizarea sunt esenţiale.  Cea mai potrivită vârstă pentru adoptarea unui câine este cea de 8 săptămâni. Până la acea vârstă este important să rămână cu mama lui. Un câine care este obişnuit de mic cu multe persoane şi animale va fi un animal sociabil, nu va reacţiona speriindu-se sau devenind agresiv atunci când va ieşi din mediul obişnuit. E bine să se obişnuiască şi cu zgomotele făcute de obiectele de uz casnic, traficul de afară etc.  

 Puii mănâncă des, de 3-4 ori pe zi, dar asta nu înseamnă că trebuie să aibă permanent mâncare la dispoziţie. Hrana trebuie dată la ore fixe, lăsându-i castronul cel mult un sfert de oră, chiar dacă nu a mâncat tot. Culcuşul trebuie să fie confortabil, să-i ofere senzaţia de protecţie. Mângâiaţi-l din când în când pentru a vă face simţită prezenţa. Încercaţi să-i faceţi un program cu ore fixe de plimbare. Lăsaţi-i permanent un obiect de muşcat pe care, dacă puteţi, schimbaţi-l de la o zi la alta. Dacă începe să roadă mobila, va trebui să-i spuneţi doar "nu", să-l chemaţi şi să-i daţi altceva de muşcat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
18

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...

Credincioșii dorohoieni, pelerini în Sâmbăta lui Lazăr (Foto)

astăzi, 16:52
35

Cu multă bucurie, preoții și credincioșii din orașul Dorohoi și din împrejurimi au participat mai întâi la Vecernia Intrării Domnului în Ierusalim.După slujba Vecer...

Cu botoșăneanca Simona Radiș în barcă: România câștigă Aurul la ”proba-regină” de 8+1, la Europenele din Ungaria!

astăzi, 16:08
78

Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus ță...