Sfaturi de sanatate pentru barbatii de peste 30 de ani

In perioada dintre 20 si 30 de ani, viata barbatilor se schimba de regula semnificativ, aparand in cele mai multe cazuri un job, o partenera stabila, poate chiar si un copil sau mai multi. Totodata, problemele medicale care pot "lovi" la 30 de ani si dupa sunt mai serioase decat cele care puteau sa apara in jurul varstei de 20 de ani.

Si, mai ales ca din punct de vedere fizic nu sesizezi mari diferente intre cum te simteai atunci si cum te simti acum, s-ar putea sa neglijezi analizele medicale de rutina, care pot duce la descoperirea din timp a unor afectiuni.

How Stuff Works iti ofera insa cateva sfaturi legate de sanatate, pentru a-ti pastra vigoarea de la 30 de ani si dincolo de 40.

Ai grija de oase

Dupa 30 de ani, masa osoasa a barbatilor intra intr-un declin si, desi pierderile in aceasta perioada sunt minore, daca ai in familie cazuri de osteoporoza, fumezi, sau esti sedentar, ar fi bine sa iti faci o examinare a oaselor (absorbtiometria duala cu raze X), pentru a-ti fi masurata densitatea lor.

De asemenea, poti lua zilnic 1.000 de miligrame de calciu combinate cu 400 de unitati (internationale) de vitamina D si poti face exercitii fizice de sustinere a greutatii, inclusiv mers pe jos.

Fii atent la prostata

Cercetarile au aratat ca bolnavii de cancer la prostata care au depistat boala in jurul varstei de 30 de ani au avut o evolutie mai buna decat cei care au descoperit-o mai tarziu.

De aceea, este bine sa nu fii preocupat intr-atat incat sa devii ipohondru, dar sa fii atent la simptomele timpurii ale acestei afectiuni: urinari frecvente (in special cand nevoile apar noaptea), urinari sau ejaculari dureroase (uneori insotite de sange), dificultati in a avea sau a mentine o erectie si dificultati in a da drumul jetului de urina sau in a-l opri. Daca observi unul din aceste simptome, mergi la medic.

Micsoreaza portiile

Dupa 30 de ani, corpul incepe sa arda mai putine calorii pentru indeplinirea tuturor functiilor, astfel ca riscul de a acumula kilograme in plus este mai mare chiar si daca esti activ. De aceea, ar fi indicat sa mai reduci si din portii, mai ales ca, cel mai probabil, sunt mai mari decat are organismul nevoie.

Ai grija de inima ta

In jurul varstei de 30 de ani apar cateva schimbari in ceea ce priveste sistemul cardiovascular: fiind un muschi, inima incepe sa dea semne de imbatranire, ca orice alt muschi, corpul incepe sa-si piarda din abilitatea de a extrage oxigen din sange, iar colesterolul poate incepe sa se depuna pe peretii arterelor, determinand astfel cresterea tensiunii arteriale.

O solutie insa ar fi sa incepi sa alternezi intervale scurte de exercitii fizice facute la intensitate mare (cam 80%-90% din capacitatea maxima a inimii), cu intervale de recuperare.

Fa-ti analize

Este recomandat ca, dupa 30 de ani, un barbat sa isi faca o examinare fizica completa la fiecare trei ani si, in plus, sa mearga anual la doctor pentru analize de rutina, spre a depista din timp un eventual diabet sau cancer de colon ori prostata.

Verifica starea testiculelor

Cancerul testicular reprezinta cea mai comuna forma de cancer la barbatii cu varste intre 15 si 35 de ani, conform Institului National de Sanatate al SUA. Insa, daca este depistat suficient de devreme, seminomul testicular (forma cea mai putin agresiva) determina o rata de peste 95% de supravietuire.

De aceea, este foarte important ca barbatii sa fie atenti la semnele cancerului testicular: o senzatie de greutate in scrot, o durere surda in abdomen, durere la nivelul unui testicul sau la nivelul scrotului, marire a pieptului sau sensibilitate a acestuia, o stare generala de oboseala.

De asemenea, un alt simptom este un nodul sau o denivelare la nivelul testiculelor, ambele putand fi depistate printr-o autoexaminare (cel mai indicat este sa faci acest lucru atunci cand faci un dus fierbinte, deoarece scrotul este relaxat). Asadar, prinde fiecare testicul intre varfurile degetelor si misca-le pe rand astfel incat sa verifici toata suprafata. Daca observi o umflatura de marimea unui bob de mazare, ar trebui sa mergi la medic.

Ai grija insa deoarece un testicul are si vase de sange in relief, deci nu este perfect rotund si neted, si s-ar putea sa te ingrijorezi fara motiv din cauza lor. De aceea, ar fi indicat sa faci in mod regulat aceasta autoexaminare, pentru a te obisnui cu structura lui si a observa apoi o eventuala schimbare, daca apare.

Este indicat sa faci acest lucru lunar, pana la varsta de 35 de ani (sau mai tarziu, daca ai in familie cazuri de cancer testicular).

Supravegheaza-ti nivelul testosteronului

Un studiu realizat cu ajutorul a 1.500 de barbati a aratat ca unul din patru barbati de peste 30 de ani are un nivel scazut de testosteron. Simptomele unei deficiente de testosteron includ: letargie, pierderea libidoului, depresie, insomnie, mai putine erectii noaptea, o scadere a motivatiei sau a increderii in sine, o reducere a fortei.

Unele dintre acestea pot fi legate si de inaintarea in varsta, dar pot indica si faptul ca organismul nu mai are o cantitate suficienta din hormonul principal masculin, astfel ca este mai bine sa mergi la un medic.

Fii atent la starile emotionale

Depresia la barbatii de peste 30 de ani este destul de frecventa si nici nu se manifesta mereu doar prin simptomele clasice, cum ar fi lipsa motivatiei, tristete si lipsa de energie, ci se poate manifesta si printr-un comportament mai riscant, prin furie, agresivitate sau abuz de alcool. De asemenea, poate fi definita drept "criza barbatului de varsta mijlocie".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

Sunday, 19 January 2025

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

Sunday, 19 January 2025

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...