Sfaturi de la polițiștii din Botoșani în Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe

Dacă nu știați, există o zi europeană de prevenire a furturilor din locuințe, iar polițiștii de la Botoșani, astăzi, 16 iunie 2021, cu ocazia Zilei Europene de prevenire a furturilor din locuințe, au discutat cu cetățenii și le-au oferit sfaturi pentru siguranța locuințelor.

Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe este un concept lansat în anul 2019 de Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității (E.U.C.P.N) și își propune să aducă în atenție modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoți, precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.

Anul acesta, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe este marcată în data de 16 iunie prin activități de informare preventivă a cetățenilor, derulate în statele membre U.E., printre care și în România, au anunțat polițiștii de  la Botoșani.

Într-un comunicat, polițiștii au anunțat că astfel de activități au fost susținute și pe raza județului Botoșani, de polițiști din cadrul compartimentului de prevenire și polițiilor municipale și orășenești.

Polițiștii au discutat cu cetățenii și le-au oferit materiale și informații referitoare la factorii favorizanți ai infracțiunilor de furt din locuință, modurile de operare cel mai frecvent utilizate, precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.

Un accent deosebit a fost pus pe măsurile de precauție care trebuie avute în vedere în mediul online, cetățenii fiind sfătuiți să nu posteze pe rețelele de socializare informații despre plecările de acasă pentru perioade mai lungi de timp sau imagini cu bunurile de valoare din locuință”, au precizat polițiștii de la Botoșani.

Ei au dat și o serie de recomandări pentru protejarea locuinţei.

Dacă locuiți la bloc:

- Solicitați administrației montarea unui interfon la intrarea în scară, dotarea cu încuietori corespunzătoare a ușilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare și iluminarea bună a holurilor și palierelor imobilului;

- Asigurați-vă că dispozitivul de amortizare montat pe ușa de intrare în bloc asigură închiderea completă a acesteia;

- Montați o încuietoare de înaltă siguranță la ușa de acces în locuință; aceasta trebuie să nu permită accesul, din exterior, la șuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul ușii, pentru a evita prinderea și ruperea lui;

- Dacă locuiți la parter sau la etajul 1, asigurați-vă ferestrele prin montarea de grilaje; acestea îi descurajează pe hoți.

În plus, dacă locuiți la casă:

- Montați un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate care se desfășoară în curtea casei;

- Luați în calcul instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mișcare și a unuia de protecție perimetrală care avertizează asupra pătrunderii unor persoane străine în curte.

Nu uitați că și lumea virtuală este parte din viața noastră:

- Atunci când plecați pentru o perioadă mai lungă de timp de acasă, nu faceți acest lucru public pe internet;

- Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori! Faceți-le inaccesibile pentru persoane necunoscute și manifestați o atenție sporită la datele personale și la fotografiile pe care le postați;

- Evitați prieteniile cu persoanele pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre dumneavoastră celor pe care i-ați ,,întâlnit” doar în mediul online.

 

Spune-ne opinia ta