Sfatul avocatului: Cum sa-ti iei diploma controversata de la Spiru Haret

Sfatul avocatului: Cum sa-ti iei diploma controversata de la Spiru Haret
Perioada 2009 - 2013 reprezinta un impas din care fostii studenti ai Universitatii Spiru Haret (USH) nu mai reusesc sa iasa.

 Atat presa cat si studentii au sesizat la mai marii tarii neregurile savarsite in actul de educatie, chiar de catre cei ce trebuiau sa le respecte, insa singura solutie pentru rezolvarea situatiei a ramas tot instanta de judecata.

 Astfel, cozile la usa intantei au tot crescut, iar USH a avut de pierdut prin diverse sentinte pronuntate impotriva universitatii privind plata de daune materiale, morale si, nu in ultimul rand, obligarea la eliberarea diplomei de licenta.

 In primul rand, trebuie avut in vedere faptul ca Universitatea Spiru Haret ar dori eliberarea diplomelor de licenta pentru perioada 2009 - 2010, mai ales ca asa ar scapa de miile de procese pornite impotriva ei, insa nu poate trece la eliberarea diplomelor, pana cand MECTS nu elibereaza tipizatele cu timbru sec.

 Practic este un cerc vicios din care pagubit iese doar studentul care si-a platit studiile si care, mai mult sau mai putin, s-a pregatit pentru sustinerea examenului de licenta.

 Intr-o alta opinie, specialistii din cadrul biroului de avocatura Cuculis si Asociatii, specializati in astfel de litigii, au prezentat un ghid in vederea obtinerii eliberarii diplomelor de licenta ale Spiru Haret.

 In primul rand, inainte de orice, trebuie adresate doua notificari scrise atat catre Universitatea Spiru Haret, cat si catre MECTS, prin care se solicita atat eliberarea tipizatelor de diploma de licenta de catre MECTS catre USH, cat si eliberarea de catre USH a diplomelor completate si semnate catre studenti.

 Fiind de asemenea o procedura contencioasa, suntem legati de aceste demersuri antejudiciare pentru a putea ajunge in fata instantei, altfel cererea de chemare in judecata ar fi inadmisibila.

 Termenul legal de raspuns pentru acest tip de solicitare este de 30 de zile. Odata implinit, daca nu au fost primite raspunsurile aferente solicitarii petitionarilor, atunci acestia sunt indreptatiti sa actioneze in judecata.

 Trebuie sa avem in vedere faptul ca instanta competenta sa solutioneze aceste litigii este Tribunalul, competenta stabilita prin hotarari priviind regularizarea competentei.

 In cadrul cererii de chemare in judecata, asa cum am explicat mai sus, actiunea trebuie introdusa atat impotriva USH, cat si impotriva MECTS, altfel exista poibilitatea reala a respingerii actiunii.

 Prin urmare, din 2009 si pana in prezent au aparut cazuri de absolventi ai Spiru Haret, care s-au confruntat cu probleme grave atat la locul de munca, cat si in fata autoritatilor privind calitatea lor de licentiati.

 Cea mai mare problema se ridica asupra bugetarilor care sunt acum, dupa 4 ani, trasi la raspundere pentru sumele de bani primite in calitate de licentiati, desi acestia la dosarul de angajare au doar adeverinta.

Av. Cuculis Adrian

(Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: ION MUREȘAN – NICHITA DANILOV

astăzi, 09:05
2

La ora 11.00, cei doi poeți invitați se vor întâlni cu elevii Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți; profesor coordonator – Maria Epatov.La ora 1...

Un nou tip de bursă pentru elevi, anunţul Ministerului Educaţiei!

astăzi, 09:02
17

Ministerul Educației introduce un nou tip de bursă pentru elevi. Scopul noii măsuri este de a motiva școlarii care au rezultate medii să progreseze.În anul școlar 2024-2025, elevii vor...

Slujiri arhierești în două parohii din județul Botoșani, un preot a primit rangul de iconom stavrofor

astăzi, 08:29
70

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit Sfânta Liturghie la Parohia Albești din județul Botoșani. Cu această ocazie, ierarhul a sf...