Sfat prețios de la Banca Națională pentru pensionarii de rând, în plină criză: Să pună bani deoparte pentru zile mai bune la bătrânețe

Sfat prețios de la Banca Națională pentru pensionarii de rând, în plină criză: Să pună bani deoparte pentru zile mai bune la bătrânețe

Economiștii continuă să avertizeze că România va avea mari probleme în viitor cu finanțarea sistemului de pensii. În plină criză a pensiilor, a recalculării și a greutăților din prezent pentru asigurarea banilor în cazul actualilor pensionari, economiștii de la Banca Națională au un sfat prețios pentru viitorii pensionari: să pună bani deoparte.

Economisirea este văzută ca singurul mod de a-și asigura un trai mai bun la bătrânețe de Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR. Acesta îi sfătuiește pe viitorii pensionari să facă economii pentru a avea bani la pensie.

„Cred ca demografia este o mare problemă pentru România. Este o opinie personală, ca analist cred că demografia e o mare problemă când vine vorba de pensii, spre exemplu. Îmbătrânim, emigrăm. Tinerii, care ar trebui să intre în câmpul forței de muncă, se duc în alte țări pentru a munci . Deci nu mai plătesc taxe și impozite aici, și asta crește bulgărele. Sunt sigur că generațiile noastre vor avea o problemă mult mai mare de finanțare a pensiilor publice. Este o problemă cu bătaie pe termen lung. Însă dacă nu ne uităm la ea de pe acum, dacă nu economisim de exemplu pentru a avea niște venituri la pensionare, atunci, cu cât facem bulgărele mai mare, cu atât vom avea o problemă mai mare în viitor. Și se vede, datele INS arată foarte clar că România va ajunge la sub 14 milioane de locuitori”, a concluzionat economistul.

Înaintea rectificării bugetare, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că, pentru o consolidare a bugetului, Guvernul trebuie să ia măsuri de corecţie, adică reducerea deficitului, îngheţarea salariilor bugetarilor, dar și reducerea ritmului de majorare a pensiilor di nsectorul public şi o restructurare a bugetului.

 

Spune-ne opinia ta