Sfârşit de săptămâna încărcat pentru pompierii botoşăneni

Locuitorii din Suharău, Hudeşti, Darabani, Păltiniş şi Rădăuţi Prut nu mai sunt în pericol din cauza râului Prut. Cele 123 persoane (88 din Rădăuţi Prut şi 35 din Baranca) evacuate vineri, 9 iulie 2010, s-au întors la casele lor încă din seara zilei de 10 iulie 2010.

Potrivit măsurătorilor efectuate de specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoşani nivelul apei este în scădere la Rădăuţi Prut. Astăzi, la ora 11.00, cota la Rădăuţi Prut era de 593 cm, cu 183 cm peste cota de inundaţie. Tendinţa este de scădere. În aval de Stânca, Prutul măsura la aceeaşi oră 446 cm, cu 71 cm peste cota pericol, staţionar.
Măsurile instituite pentru gestionarea inundaţiilor în judeţul Botoşani se menţin până când cotele râului Prut vor scădea sub pragurile de pericol.

Potrivit datelor furnizate de autorităţile locale, în perioada 09.07 – 10.07 2010, apele revărsate ale râului Prut au inundat 540 ha de teren arabil, 785 ha păşuni şi fâneţe şi peste 400 ha pădure din localităţile Hudeşti, Darabani şi Rădăuţi Prut. Apele au început să se retragă de pe terenurile inundate.

Sâmbătă, în timp ce peste 50 de pompieri monitorizau situaţia pe râul Prut, alţi peste 100 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani acţionau în cinci localităţi pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor produse la sfârşitul lunii iunie. Au fost asanate 280 fântâni, 78 beciuri şi 1 cămin apometru.

În municipiul Dorohoi pompierii au ajutat 17 persoane (6 adulţi şi 11 copii) să se cazeze în locuinţe modulare.

Poliţiştii, poliţiştii de frontieră, jandarmii şi angajaţii MapN au lucrat sâmbătă  pentru asigurarea ordinii publice, restricţionarea traficului auto în zonele calamitate, paza depozitelor de ajutoare, instalarea locuinţelor modulare pentru sinistraţii din Dorohoi şi Hilişeu Crişan, evacuarea bunuri din locuinţe, demolarea caselor care nu mai prezintă siguranţă în exploatare, sortarea şi tranportarea materialelor de construcţie la locul de depozitare.
Inspectorii sanitari au continuat să ofere asistenţă medicală sinistraţilor. Împreună cu două societăţi de profil au executat lucrări de dezinsecţie unui număr de 300 de locuinţe.  

Membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din Darabani, Cândeşti, Cordăreni, Cristineşti, Ibăneşti, Păltiniş, Răuseni şi Şendriceni au asanat, sâmbătă, 96 de fântâni şi 2 beciuri de pe raza localităţilor menţionate anterior.

Tot în ziua de 10 iulie 2010, I.S.U. Botoşani a intervenit pentru stingerea a 5 incendii izbucnite în municipiul Botoşani (3), sat Bâznoasa (comuna Lunca) şi comuna Vlăsineşti.
Provocate din neglijenţă (aparate electrocasnice sub tensiune, utilizarea instalaţiei electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, aparate de gătit aflate în funcţiune şi nesupravegheate) incendiile au provocat pagube de peste 3.000 lei. Pompierii au salvat bunuri materiale în valoare de cca. 250.000 lei.

Pentru stingerea incendiului izbucnit, în jurul orei 13.44, în apartamentul Elenei I, de pe strada Prieteniei, din municipiul Botoşani, au intervenit două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea gărzii de intervenţie, ardeau mai multe bunuri din bucătăria casei, iar locuinţa era inundată parţial după ce, conducta de alimentare cu apă a maşinii de spălat s-a deteriorat din cauza flăcărilor. Pompierii au intervenit atât pentru stingerea incendiului, care a distrus maşina de spălat, cuptorul cu microunde, cât şi pentru evacuarea apei din apartament. Valoarea bunurilor salvate se ridică la 100.000 lei.


COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
170

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
332

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
76

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...