Senatul interzice noi plante şi substanţe stupefiante şi psihotrope

Plenul Senatului a adoptat joi, cu 69 de voturi pentru şi 7 împotrivă, Ordonanţa de Urgenţă prin care sunt interzise alte 36 de  plante şi substanţe stupefiante şi psihotrope. Actul normativ urmează să fie supus votului Camerei Deputaţilor, for decizional.

Potrivit noului act normativ, pe listele existente în Legea 143/2000 au fost introduse 36 de noi plante şi substanţe a căror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere, fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.

Noile plante şi substanţe identificate sunt, în marea majoritate, plante (specii de salvie - Salvia divinorum Epling & Játiva, plantă care produce halucinaţii şi specii de mitragină - Mitragyna speciosa Korth, plantă cu efecte similare cocainei), ciuperci (Amanita muscaria, Amanita pantherina, toate speciile din genul Psilocybe) şi substanţe (LSA, ketamina, derivaţi de piperazină, sare de baie - mefedrona).

Pentru producerea, prepararea, punerea în vânzare, distribuirea, cumpărarea sau deţinerea de sare de baie sau derivaţi de piperazină pedeapsa cu închisoarea este cuprinsă între 10 şi 20 de ani.

Produsele se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diverse denumiri, preţurile de vânzare variind în funcţie de gramaj, de la 50 la 120 de lei.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, efectele produse de aceste substanţe sunt similare celor date de substanţele psihotrope, având efect direct asupra creierului uman - stări confuzionale, pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei combinate cu efecte adverse precum dureri puternice de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului. Totodată, prin OUG se introduce în Legea nr. 143/2000 şi Legea 339/2005 o procedură simplificată de actualizare a listelor prin hotărâre de guvern, şi nu numai prin acte normative la nivel de lege.
(Realitatea.net)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești bune pentru elevii și bugetarii botoșăneni: Urmează una dintre cele mai lungi vacanțe din ultimii ani!

Monday, 18 November 2024

Vacanța de Crăciun a elevilor va începe în data de 20 decembrie 2024, ce reprezintă ultima zi de școală din anul calendaristic și finalul celui de al doilea modulul. Elevii se vor &i...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Primul pas la compania de apă a fost făcut. Am demis directorul general!”

Monday, 18 November 2024

„După o presiune imensa din partea mea, am făcut primul pas la compania de apă și ăsta a fost că am demis directorul general. Acest prim pas fiind făcut, urmează să creem o nouă organi...

Singura fermă BIO de găini ouătoare din Regiunea Moldovei este la Botoșani! (foto)

Monday, 18 November 2024

Familia Bardaus a pornit la drum cu intenția de a construi un sistem de agricultură ecologică complet integrat, care să garanteze calitate la fiecare pas, cu scopul de a oferi produse ecologice ș...