Senatorii propun o noua modalitate de calcul a pensiei anticipate partiale

Senatorii propun o noua modalitate de calcul a pensiei anticipate partiale
Stabilirea pensiei anticipate partiale s-ar putea realiza prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta cu 0,5% pentru fiecare luna de anticipare, fata de 0,75% cat este prevazut in prezent, potrivit unei propuneri legislative privind completarea Legii sistemului unitar de pensii, aflata pe ordinea de zi la Senat.

Potrivit propunerii legislative, cuantumul pensiei anticipate partiale se va stabili "din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,5% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea limitei de varsta", scrie avocatnet.ro.

In prima instanta, initiativa legislativa aflata pe Ordinea de zi a Senatului prevedea ca stabilirea cuantumului pensiei anticipate partiale sa se realizeze in functie de numarul de ani in care s-a cotizat peste perioada stagiului complet prevazut de lege, astfel:

- pentru o perioada de 5 ani peste stagiul complet de cotizare, cuantumul penisei s-ar fi diminuat cu 25% pentru fiecare luna de anticipare;
- pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani peste stagiul complet de cotizare, cuantumul pensiei s-ar fi diminunat cu 0,35% pentru fiecare luna de anticipare;
- pentru o perioada de pana la 3 ani peste stagiul complet de cotizare, cuantumul penisei s-ar fi diminuat cu 0,5% pentru fiecare luna de anticipare.

Insa, deputatii Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala au propus stabilirea cuantumului pensiei anticipate partiale prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta cu 0,5%, fara a depinde de stagiul de cotizare realizat. Potrivit autorilor amendamentelor, penalitatile prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii sunt prea mari, astfel incat pensionarii nu pot face fata cheltuielilor de subzistenta.

Legea nr. 263/2010 prevede ca pensia anticipata partiala sa fie stabilita din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta. Potrivit aceleiasi legi, pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Pentru aceasta propunere legislativa, Senatul este prima camera sesizata.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senator Cristian Achiței: Așternerea straturilor asfaltice, finalizată pe întreaga lungime a DN 28B Botoșani-Tg. Frumos (Foto)

astăzi, 10:21
30

Coșmarul de zeci de ani de pe drumul care leagă Botoșaniul de Tg. Frumos a luat sfârșit. Zeci de politicieni au promis vreme de două decenii repararea drumului care ne leagă județul de re...

România are platformă de promovare a turismului cultural, Botoșaniul figurează pe trei rute!

astăzi, 10:08
34

Turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie din țara noastră, cu ajutorul platformei locale multimedia România Atractivă.Programul România Atrac...

Andone, înaintea meciului cu Mioveni: ”Trebuie să rămânem în Liga 1, indiferent de rezultat, indiferent de evoluție! Nu mă interesează!”

astăzi, 09:37
84

Va întâlni astăzi pe CS Mioveni în dublă manșă, iar turul va avea loc astăzi, de la ora 20:00, sperând și la un public numeros, care să împingă jucătorii de la s...