Senatorii NU vor să dea zile libere pentru cei care s-au vaccinat

Senatorii NU vor să dea zile libere pentru cei care s-au vaccinat

Senatul a respins, luni, în plen, propunerea legislativă privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, prin care persoanele care se vaccinează ar fi putut beneficia la cerere de zi liberă.

Au fost înregistrate 64 de voturi „pentru” (USR PLUS şi PSD), 60 de voturi „împotrivă” (PNL şi AUR) şi 4 abţineri. Proiectul de act normativ are caracter organic şi pentru adoptare erau necesare 69 de voturi “pentru”.

Totuși, propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor care este for decizional în acest caz și care ar putea să dea un vot favorabil.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID 19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii şi studenţii, iar militarii profesionişti şi în termen – de o zi de permisie”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari USR-PLUS şi respinsă luni de Senat.

Proiectul de act normativ prevede că aceste drepturi s-ar fi acordat pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea.

Proiectul de act normativ respins mai prevede posibilitatea acordării unei zile libere părintelui care îşi însoţeşte la vaccinare copilul cu vârsta de până la 14 ani sau până la 26 de ani, în cazul celor cu dizabilităţi. Acest drept s-ar fi acordat pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu ar fi solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.

De asemenea, proiectul respins prevede atât scutirea de frecvenţă pentru elevi şi studenţi în ziua vaccinării, cât şi o zi permisie pentru militarii profesionişti şi în termen.

 

Spune-ne opinia ta