Senatorii AU RESPINS DEFINITIV propunerea ca televiziunile sa fie obligate sa difuzeze emisiuni culturale

Senatorii AU RESPINS DEFINITIV propunerea ca televiziunile sa fie obligate sa difuzeze emisiuni culturale
Votul negativ al senatorilor vine la trei ani de la prima inregistrare a proiectului de act normativ in Parlamentul si dupa ce presedintele Romaniei a solicitat respingerea lui, intrucat ingradeste libertatea presei.

O propunere legislativa ce prevedea ca televiziunile si radiourile generaliste vor fi obligate sa isi modifice structura programelor, astfel incat sa difuzeze emisiuni culturale sau cu caracter educativ cu o durata de cel putin 120 de minute, a fost respinsa, recent, de Senat in calitate de for decizional.    
                
In noiembrie 2010, in Parlamentul Romaniei se inregistra o propunere legislativa ce stabilea unele obligatii televiziunilor si radiourilor. Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, adoptat de ambele camere ale Legislativului pe parcursul anului 2011.

Concret, documentul impunea televiziunilor si radiourilor care difuzeaza servicii generaliste de televiziune "sa rezerve saptamanal cel putin 120 de minute pentru emisiuni sau stiri cu continut cultural sau educative, exceptand intervalul orar 1:00-7:00". Aceeasi obligatie urma sa revina si televiziunilor sau radiourilor de stiri, insa durata programelor trebuie sa fie de minim 30 de minute pe saptamana.

In emisiuni trebuia sa se abordeze subiecte privind arta teatrala, muzica clasica, literatura, arta plastica sau cultura populara, sa difuzeze interviuri cu personalitati culturale, recenzii de carte, concerte de muzica clasica sau spectacole de balet.

Proiectul prevedea, totdata, ca nerespectarea acestor obligatii constituie contraventie. Astfel, potrivit dispozitiilor, Consiliul CNA avea, in prima instanta, posibilitatea de a aplica, potrivit Legii nr. 504/2002, o sanctiune prin care radiodifuzorul este obligat sa difuzeze textul deciziei de sanctionare intr-un anumit interval sau de a-i reduce cu pana la jumatate a termenului de valabilitate a licentei audiovizuale. Ulterior, in cazul in care furnizorul sau distribuitorul de servicii nu intra in legalitate in termenul si in conditiile stabilite prin somatie ori incalca din nou aceste prevederi, CNA aplica o amenda contraventionala de la 5.000 lei la 100.000 lei.

Propunerea a fost aprobata de Senat si Camera Deputatilor, fiind si transmisa spre promulgare presedintelui Romaniei la sfarsitul anului 2011. Totusi, seful statului nu a promulgat legea, ci a semnat, in schimb, o cerere de reexaminare a documentului, pe care a adresat-o Legislativului in ianuarie 2012.

Traian Basescu solicita, in cerere, respingerea initiativei legislative, deoarece "impunerea unor conditii si limite in ceea ce priveste continutul programelor furnizate de radiodifuzori nu este oportuna, limitand liberatatea presei".

Prin urmare, proiectul de act normativ a fost inregistrat din nou in Parlament, reluandu-si traseul legislativ. Dupa ce a fost prezentat, inca o data, Biroului permanent din Camera Deputatilor si dupa ce a primit mai multe avize din partea comisiilor de specialitate, documentul a primit un vot pozitiv din partea deputatilor in data de 26 iunie 2013.

Actul normativ a fost transmis, conform tehnicilor legislative, catre Senat, care, in calitate de camera decizionala, a respins proiectul, ca urmare a cererii de reexaminare adresata de Traian Basescu in 2012.

Practic, prin respingere definitiva de catre Senat, procedura legislativa a documentului s-a incheiat, iar reglementarile cuprinse nu se vor aplica.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
37

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
36

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
30

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...