Senatorii au aprobat confiscarea averilor ilicite, in cazul persoanelor condamnate la inchisoare

Senatorii au aprobat confiscarea averilor ilicite, in cazul persoanelor condamnate la inchisoare
Persoanelor condamnate la inchisoare, care au obtinut averi in mod fraudulos, ar putea sa le fie confiscate bunurile, potrivit legii confiscarii extinse a averilor, adoptate de senatori in sedinta de luni. 
 
Proiectul de lege pentru completarea Codului Penal si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal a fost adoptat de Senat, luni, cu 80 de voturi "pentru", 3 "impotriva" si 11 "abtineri". Actul normativ va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputatilor, forul decizional.

Confiscarea extinsa se poate dispune daca valoarea bunurilor dobandite de persoana condamnata, intr-o perioada de 5 ani si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei, depaseste in mod vadit veniturile obtinute in mod licit.

Astfel, daca fapta savarsita este susceptibila sa ii procure un folos material si pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de minim 5 ani, instanta poate solicita confiscarea extinsa a averii. Printre infractiunile care pot determina instanta sa decida confiscarea bunurilor unei persoane se numara traficul de droguri, de persoane, de organe, proxenetismul, spalarea banilor, evaziunea fiscala, organizarea jocurilor de noroc sau infractiuni savarsite prin intermediul sistemelor informatice si mijloacelor de plata electronica.

Totusi, dupa intrarea in vigoare a noului cod penal, instanta poate apela la confiscarea extinsa daca pedeapsa prevazuta de lege inchisoarea de minim 4 ani.

De asemenea, instanta trebuie sa aiba convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale. In acelasi timp, instanta va tine cont si de bunurile transferate in proprietatea unui membru al familiei.

Totodata, senatorii au decis ca prescriptia inlatura raspunderea penala, oricate intreruperi ar interveni.

Un amendament adus de senatori se refera si la posibilitatea de a confisca si sume de bani, inclusiv in situatiile in nu sunt recuperate bunurile. De asemenea, vor fi confiscati si banii obtinuti din exploatarea si folosirea bunurilor supuse confiscarii.

"Romania este singura tara din UE care nu are aceasta posibilitate a confiscarii extinse, adica a confiscarii acelor averi ilicite, averi care nu au justificare legala", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in momentul aprobarii proiectului de lege de catre Guvern.

Actul normativ transpune in legislatia nationala articolul 3 din Decizia – cadru 2005/212/JAI a Consiliului UE din 24 februarie 2005 privind confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunea. Scopul directivei este acela de a "garanta ca toate statele membre dispun de norme eficiente in materie de confiscare a produselor avand legatura cu infractiunea, inter alia, in ceea ce priveste sarcina probei privind sursa bunurilor detinute de o persoana condamnata pentru o infractiune avand legatura cu criminalitatea organizata.
 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
259

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
318

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
715

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...