Senat: Impozitul pe salarii si pensii scade la 13%

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, o propunere legislativa care prevede reducerea cu 3 procente a cotei de impozit aplicata salariilor si pensiilor, de la 16% la 13%, potrivit biroului de presa al Senatului. Camera Deputatilor este, insa, forul decizional.
 
Desi propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal a primit raport de respingere de la Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piete de capital pe motiv ca diminuarea impozitului ar afecta deficitul bugetar, senatorii au  proiectul de lege cu 50 de voturi pentru, 36 impotriva si doua abtineri.

Proiectul de lege adoptat de Senat prevede modificarea art. 43 din Codul fiscal, astfel incat cota de impozit aplicata asupra venitului impozabil din salarii si pensii sa fie de 13%, cu 3% mai putin decat in prezent.

Actul normativ modifica, totodata, alin. (2) al art. 57 din Codul fiscal, urmand ca impozitul datorat lunar de salariati sa se calculeze astfel:
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 13% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la niveul anului sa nu se depaseasca echivalentul a 400 de euro;
b) pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 13% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.

In acelasi timp, potrivit propunerii adoptate, se modifica art. 70 alin. (2), urmand a se aplica o cota de impunere de 13% asupra venitului impozabil lunar din pensii.

Totodata, la stabilirea platilor anticipate, se va utiliza cota de impozit de 13% in cazul persoanelor cu venituri din salarii si pensii.

In expunerea de motive a legii se prevede ca scaderea impozitului pe venit la 13% pentru salarii si pensii va duce la crearea a 100.000 de locuri de munca, fiind diminuata munca la negru si evaziunea fiscala.

Senatul este prima camera sesizata, proiectul fiind trimis pentru dezbatere la Camera Deputatilor, forul decizional.


avocatnet.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
202

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
435

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
128

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...