Seminarul Teologic Suceava şi sediul Arhiepiscopiei au ajuns scrum. Pompierii nu au putut salva nimic!

Pompierii suceveni, ajutaţi şi de colegii lor din Botoşani, au intervenit ieri pentru a stinge flăcările ce au cuprins clădirea Seminarului Teologic Ortodox "Mitropolit Dosoftei". Intervenţia acestora a fost una dificilă din cauză că hidranţii din zonă erau îngheţaţi. Din fericire nimeni nu a fost rănit, însă din păcate pompierii nu au mai putut salva nimic din imobilul în care îşi avea sediul şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, situate în vecinătate Mănăstirii "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava".

La faţa locului s-au deplasat echipaje de la Detaşamentul de Pompieri Suceava şi Grupa operativă a inspectoratului sub conducerea inspectorului şef, generalul de brigadă Ion Burlui. Acesta a cerut suplimentarea forţelor de intervenţie, astfel încât au fost aduse echipaje şi autospeciale de la subunităţile din Fălticeni, Rădăuţi, Solca, Gura Humorului, dar şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al judeţului Botoşani. De asemenea, au intervenit şi voluntari de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Scheia, Salcea şi Bosanci şi de la Serviciile Private pentru Situaţii de Urgenţă şi CET Suceava.


(Foto Obiectiv de Suceava)

Conform Obiectiv de Suceava, incendiul a fost anunţat cu întârziere, iar materialele combustibile din componenţa construcţiei, majoritatea din lemn, au favorizat propagarea cu repeziciune a focului, astfel încât au ars clădirea semniarului compusă din săli de curs, spaţii de cazare, bucătărie, sală de mese, dar şi birourile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu o suprafaţă contruită de 936 de metri pătraţi şi suprafaţă desfăşurată de 2.700 de metri pătraţi. Flăcările au mai cuprins clădirea centralei termice pe 169 de metri pătraţi şi un alt corp al clădirii în care se aflau o şcoală de muzică şi depozite de cărţi, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi.Intervenţia a fost deosebit de grea, din cauza temperaturii scăzute, între -17 şi -14 grade Celsius, care a făcut imposibilă folosirea hidranţilor din zonă, deoarece aceştia erau îngheţaţi, dar şi din cauza blocării efective a căilor de acces din zonă de maşini parcate, care nu au putut fi mutate. Pe de altă parte, temperaturile foarte mari generate de incendiu au forţat pompierii să îndepărteze autospecialele până în zonele în care acestea erau în siguranţă, cu realizarea unei protecţii active şi suficiente a ansamblului de biserici din cadrul Mănăstirii "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava", a celorlalte anexe, dar şi a locuinţelor aflate în imediata vecinătate, care au fost salvate.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, în momentul izbucnirii incendiului în clădirea Seminarului Teologic fiind 59 de elevi, cadre didactice şi personal auxiliar, care au reuşit să iasă din imobil, fără ca vreo persoană să fie rănită.

Pompierii nu au stabilit ieri cauza exactă de izbucnire a incendiului de la Seminarul Teologic "Mitropolit Dosoftei", însă martorii susţin că focul ar fi pornit de la tabloul electric principal al clădirii.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

astăzi, 20:08

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...

Elevii unei școli din Botoșani învață despre leadership și educație financiară la Târgul anotimpurilor! (foto)

astăzi, 19:40

"It takes a village to raise a child" spune un proverb și asta au reușit educatorii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale „Sfânta Maria” din Botoșani: ...

Eveniment de excepție marca BIZZ CLUB Botoșani (foto)

astăzi, 19:17

Pe 25 septembrie 2024, Hotelul Rapsodia din Botoșani a fost gazda workshop-ului „Vânzări cu IMPACT: Convinge Creierul Instinctual să spună DA”, susținut de Răzvan Curcubătă, ...