Seminar despre politicile anticorupţie, la Instituţia Prefectului Botoşani! VEZI ce s-a discutat!

Seminar despre politicile anticorupţie, la Instituţia Prefectului Botoşani! VEZI ce s-a discutat!
Şefi ai instituţiilor publice din Botoşani cu responsabilităţi pe linia combaterii corupţiei, primari şi reprezentanţi ai autorităţii publice locale au participat, joi, la Instituţia Prefectului la un seminar privind politicile anticorupţie în cadrul unui proiect implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în parteneriat cu Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei şi Direcţia Generală Anticorupţie, proiect cofinanţat din fonduri europene.

Invitatul special al acestui seminar a fost jurnalistul Dan Cărbunaru.

"Politicile anticorupţie ne ajută pe toţi, fie că suntem simpli oameni, funcţionari sau oficiali", a precizat Dan Cărbunaru.

Primarul Ovidiu Portariuc, de asemenea prezent la întâlnire, a spus că pe lângă măsurile luate pentru a combate acest fenomen ar trebui să fie identificate mult mai bine cauzele are conduc la săvârşirea unor acte de corupţie de către unii funcţionari publici.

În opinia edilului-şef al municipiului, una dintre principalele cause este nivelul scăzut de salarizare.


"Vreau să întreb ce s-a făcut pentru a merge la cauza fenomenului şi dacă aţi identificat în analizele dvs. care sunt cauzele esenţiale ale acestui fenomen, dacă e cunoscut faptul că la nivel de administraţie, poate şi în alte instituţii, principalul factor este nivelul de salarizare extrem de jos şi personalul insuficient. Atâta vreme cât un funcţionar va avea un salariu de 300 de euro şi va semna contracte de zeci de milioane de euro şi cu o responsabilitate enormă apar blocaje şi vreau să vă spun că cel puţin în ultima jumătate de an timpul mediu de procesare a unor docuemnte interne cu caracter economic, juridic a crescut de la 7-8 zile la 20 şi ceva de zile. Acum, dintr-un exces de prudenţă, lucrurile încep să se mişte foarte greu. Nu cred că sunt suficiente doar măsurile de combatere a efectelor şi ar trebui să comunicaţi către factorii decizionali să intervină şi asupra cauzelor şi dacă s-ar face o comparaţie între nivelul pierderilor financiare generate de acest fenomen de corupţie şi nivelul financiar necesar pentru ridicarea veniturilor în punctele vulnerabile veţi vedea că s-ar putea să fie o măsură mai eficientă", a spus primarul Ovidiu Portariuc.

Dan Cărbunaru a recunoscut că lipsa unor salarii motivante conduce la săvârşirea de acte de corupţie, dar pe de altă parte susţine că în momentul angajării un funcţionar ia la cunoştinţă despre consecinţele faptelor sale.

"Elementul comun ridicat ca problematică era cel legat de salarizare şi apoi de încărcătura responsabilităţilor care revin unui funcţionar public. Pe de altă parte de multe ori aceiaşi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale recunoaşteau faptul că cetăţeanul face prea puţin distincţie între consecinţa unui act îndeplinit defectuos ca urmare a unei neglijenţe în serviciu sau ca urmare a unui act de corupţie pentru că efectul resimţit era acelaşi şi de multe ori încercând să simplifice această percepţie le pune pe toate pe seama corupţiei. Salarizarea este într-adevăr o problemă în România, nu suntem cel mai dezvoltat stat european, din păcate avem foarte multe de recuperat dintre decalaje. Puţin probabil să se rezolve în timp imediat problema salarizării, care nu este nouă", a spus jurnalistul Dan Cărbunaru.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
841

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
389

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
110

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...