Deficitul de personal este resimțit și la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani, la fel ca în celelalte structuri MAI, însă nu într-un procent semnificativ. Maior Cristian Calistrat, șeful Serviciului de Resurse Umane, spune că nevoia de personal este de aproximativ 20%.
Despre jandarmii pe cale de pensionare
Colonel Cristian Boariu, inspector șef al IJJ Botoșani, a declarat că, în anii trecuți au fost mai mulți angajați care au trecut în rezervă cu îndeplinirea condițiilor legale, iar în prezent situația este stabilă și, din contra, sunt jandarmi care ar putea să iasă la pensie doar că nu își doresc acest lucru momentan.
„În acest moment nu ne confruntăm cu așa ceva la Botoșani. Din contră, avem stabilitate. În anii anteriori au fost mai mulți colegi care au trecut în rezervă, bineînțeles, cu îndeplinirea condițiilor legale pentru că au ajuns la vârsta la care au putut beneficia de acest drept. Acum sunt foarte puțini care îndeplinesc aceste drepturi, dar încă nu au optat pentru a trece în rezervă, iar tinerii beneficiază de experiența lor”, a declarat colonel Cristian Bouariu, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani.
Șeful IJJ Botoșani subliniază că astfel tinerii pot beneficia de experiența unor jandarmi de la care au foarte multe de învățat.
„Asta este ceea ce ne dorim, ca jandarmii cu experiență să rămână cât mai mult în sistem astfel încât cei noi încadrați să beneficieze de expertiză, de experiența lor, deoarece chiar este nevoie”, a adăugat colonel Cristian Bouariu.
De asemenea, pe partea operativă pentru misiuni de siguranță și ordine publică la nivelul județului Botoșani activează un număr de 120 de jandarmi.
„Pe zona operativă, pe misiuni de siguranță și ordine publică avem 120 de lucrători. Fiecare județ în funcție de situația operativă are o anumită încadrare. IJJ Botoșani nu are același număr de indicatori cum are un județ limitrof, cum ar fi Suceava sau Iași. Sunt diferite în funcție de teritoriu, populație”, a completat șeful IJJ Botoșani.