Şeful Centrului Antidrog Botoşani: "Nu există unitate de învăţământ din municipiul Botoşani în care să nu existe măcar un caz de consum"

Şeful Centrului Antidrog Botoşani: "Nu există unitate de învăţământ din municipiul Botoşani în care să nu existe măcar un caz de consum"

 Vlad Axinciuc  

  Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de marţi este şi cel privitor la adoptarea Strategiei Judeţene Antidrog pentru perioada 2014-2020.    

 Potrivit reprezentanţilor Centrului Antidrog Botoşani, Strategia Judeţeană Antidrog reprezintă principalul document strategic de la nivel local, ce aduce împreună în activitate instituţii publice şi private care au aceleaşi interese: o comunitate cât mai sănătoasă, o comunitate ferită de impactul devastator al consumului de droguri şi o comunitate capabilă să ofere răspunsuri adecvate, rapide şi concrete tuturor problemelor directe şi conexe ridicate de traficul şi consumul de droguri.

Obiectivele cuprinse în cadrul acestei strategii sunt reducerea nivelului consumului şi dependenţei de droguri, precum şi a consecinţelor generate de acestea la nivelul sănătăţii, ordinii şi siguranţei publice, reducerea disponibilităţilor drogurilor pe piaţă, promovarea cunoaşterii fenomenului prin evaluarea sistematică a tendinţelor în domeniul drogurilor.

În anul 2013, la nivelul judeţului Botoşani 2.013 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale ca urmare a consumului de substanţe psihoactive, îngrijorător fiind faptul că sunt din ce în ce mai mulţi copii care consumă astfel de substanţe. 26 de persoane, dintre care 12 minori, au ajuns anul trecut la spital ca urmare a consumului de etnobotanice, 2 minori au avut nevoie de îngrijiri medicale ca urmare a consumului de substanţe volatile, iar patru persoane au ajuns pe mâna medicilor ca urmare a consumului de droguri ilegale de risc şi de mare risc. Alţi 23 de minori au consumat alcool în exces, iar 5 minori au ingerat o cantitate mare de pastile.

“În general, nu există unitate de învăţământ în care noi să nu fi intrat anul acesta şcolar. Încerăm să venim cu materiale care să le capteze atenţia şi în acelaşi timp prin aceste activităţi ce vizează palierul şcolii noi luăm şi pulsul elevilor, cum stăm cu factorii de risc, anturaje, ne facem o idee clară, a declarat Vlad Axinciuc, şeful Centrului Antidrog Botoşani.

Acesta a mai precizat că în municipiul Botoşani există cel puţin un elev din fiecare unitate de învăţământ care să fi consumat măcar o dată substanţe psihoactive.

“Nu există unitate de învăţământ din municipiul Botoşani în care să nu existe măcar un caz de consum. Mă refer la elev care a consumat. Nu că s-ar consuma în interiorul şcolii. Dar tineri care au consumat alcool sau etnobotanice, nu există unitate de învăţământ. Directorul care spune că în şcoala lui nu are niciun tânăr care să fi consumat etnobotanice, nu cunoaşte realitatea, a conchis Axinciuc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
16

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
70

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
36

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...