Şeful Caselor de cultură din România vrea să deţină controlul total: "Nimeni nu e proprietar, în România, pe patrimoniul sindical, ci doar administrator"

Şeful Caselor de cultură din România vrea să deţină controlul total: "Nimeni nu e proprietar, în România, pe patrimoniul sindical, ci doar administrator"

   ziarulunirea.ro

Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) a sărbătorit la Alba Iulia, în urmă cu două luni, împlinirea a 20 de ani de la înființare, la eveniment fiind invitați să participe toți directorii celor 51 de instituții de cultură din țară, printre care şi directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Botoşani.

Întrebat care sunt problemele Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, directorul general al ANCCSR, Eugen Luha, a spus că nu înțelege de ce acestea sunt singurele așezăminte culturale supuse impozitelor pe clădiri și teren. "Este o impozitare excesivă. Ne-ar fi de folos un parteneriat. Nu neapărat cu Guvernul României sau cu Ministerul Culturii. Noi am promovat parteneriate cu Consilii locale sau municipale", a afirmat Eugen Luha, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, conform ziarulunirea.ro.

Totodată, Eugen Luha a afirmat, răspunzând altei întrebări, că s-a gândit să obțină finanțare europeană pentru Casele de Cultură din România, dar că îi lipsește calitatea de proprietar. "Dacă tu vrei fonduri, trebuie să fii proprietar. Nimeni nu e proprietar, în România, pe patrimoniul sindical, ci doar administrator", a mai afirmat Eugen Luha.

Astfel, Casele de Cultură trebuie să se autofinanțeze din închirierea sălilor de evenimente și din închirierea spațiilor, pentru activități comerciale, mai scrie sursa citată. Eugen Luha a spus că, din cele 51 de obiective din țară, există probleme financiare la 4-5 instituții.

La întâlnirea respectivă au mai participat Cristea Ioan – secretar general, Gheorghe Ungureanu – directorul Casei de Cultură din Constanța și Valentin Rău – directorul Casei de Cultură din Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de informare și educare preventivă, realizate de ISU Botoșani în trei unități școlare din județ! (foto)

astăzi, 19:50

Peste 700 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat, astăzi, la mai multe activități de informare și educare preventivă desfășurate de pompieri la Școala Gimnazială nr. 4 ...

Primăria Botoșani, partener în Campania de iluminat architectural „Ziua Părinților de Îngeri”! (foto)

astăzi, 18:51

În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din 13 orașe din țară vor fi iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sp...

S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești! (foto)

astăzi, 17:50

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria B...