Seful ANI: Parlamentarii au sfidat alegătorii. Nu şi-au închipuit că pot ajunge la Parchet

Seful ANI: Parlamentarii au sfidat alegătorii. Nu şi-au închipuit că pot ajunge la Parchet
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a vorbit vineri seara despre parlamentarii care îşi angajează rudele la cabinetele parlamentare şi care s-au bazat pe o derogare a Comisiilor parlamentare de Statut pentru a oferi salarii mamelor, soţilor sau fraţilor din bani publici.

Parchetul General anchetează 16 actuali şi foşti parlamentari (printre ei si Stelica Iacob Strugaru) care şi-au angajat membri ai familiei la cabinetele de circumscripţie, după ce investigaţiile ANI au arătat că aceştia sunt suspectaţi de conflict de interese, scrie romanialibera.ro.

"Instanţa a decis că acele derogări sunt doar opinii, fără efecte juridice", a spus Georgescu. El a amintit că doi membri din Parlament au fost revocaţi din funcţie în urma unor decizii definitive ale instanţei, pe cazuri de conflict de interese sau incompatibilitate semnalate de ANI.

Pentru a evita noi acuzaţii de acest tip, parlamentarii recurg acum la angajări în cruce: îşi angajează unii altora rudele la cabinetele de circumscripţie, scăpând de investigaţii pentru conflict de interese. Georgescu a declarat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, le-a cerut deputaţilor să pună capăt acestor practici.

"Unii dintre cei care îşi angajează rudele, dacă te uiţi în declaraţiile de avere, au averi colosale sau sume de bani importante. A fost ideea că nu le pasă, că nici o instituţie nu şi-ar permite să trimită 16 membri ai Parlamentului la Parchet pentru conflict de interese," a spus el.

 "Statul nu dă bani unui parlamentar să-şi angajeze familia, pentru că astfel îşi promovează interesele personale", a adăugat el.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
112

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
458

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
176

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...