Șeful Agenției Naționale de Cadastru, îngrijorat de ceea ce pregătește ministrul Dan Șova: "Nu se poate privatiza sistemul public de Cadastru!"

Șeful Agenției Naționale de Cadastru, îngrijorat de ceea ce pregătește ministrul Dan Șova: "Nu se poate privatiza sistemul public de Cadastru!"
Ministrul delegat al Marilor Proiecte, Dan Şova, a trimis la semnat proiectul de HG fără Nota de fundamentare în care se vorbea de privatizare. Cu toate acestea, directorul ANCPI, Marius Arthur Ursu, a semnat pentru concesionarea cadastrării oraşelor.

Povestea "privatizării imediate a sistemului public de Cadastru şi carte funciară" devine din ce în ce mai aiuritoare. Intenţiile ministrului delegat pentru Marile Proiecte, Dan Şova, care transpar din proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) privind concesionarea cadastrării oraşelor, dar şi din nota de fundamentare, au impacientat "piaţa", specialişti în cadastru, dar şi notari şi judecători fiind îngrijoraţi din cauza spectrului aşa-zisei privatizări a Cadastrului. Cei mai mulţi dintre specialiştii cu care am vorbit au criticat nota de fundamentare.

 Agenţia se opune privatizării...

Şeful Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI sau, pe scurt, Cadastru), Marius Arthur Ursu, spune că "Nu se poate privatiza sistemul public de Cadastru şi Carte Funciară", despre care se vorbeşte în Nota de fundamentare a proiectului lansat de Dan Şova pentru concesionarea "Sistemului Informatic Integrat de Cadastru şi Publicitate Imobiliară(SIICPI) în mediul urban".

HG făcut în 3 săptămâni

Întrebat cum explică însă faptul că a semnat proiectul de HG fundamentat pe argumente cu care nu este de acord, şeful de la Cadastru a afirmat că nu a primit Nota de Fundamentare de la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, ci doar proiectul de HG privind concesionarea cadastrării oraşelor. "Eu am semnat proiectul de Hotărâre de Guvern. Nota de fundamentare nu am văzut-o. A venit acum aproximativ trei săptămâni intenţia pe care am semnat-o pentru că interesul naţional e ca în ţara asta să existe cadastru. Cine nu înţelege asta are o problemă!", a explicat, pentru EVZ, şeful Cadastrului.

Proiect neclar

Şeful Cadastrului a recunoscut că nu reiese clar din proiectul ministrului Şova cum anume se va desfăşura concesionarea, când şi cum îşi va recupera banii investitorul ce va fi selectat de ministrul Şova. Totuşi, oficialul a povestit cum vede ANCPI problema.

Astfel, deşi în proiectul lui Şova nu se face vorbire, şeful Cadastrului a precizat că după concesionarea cadastrării oraşelor oamenii nu vor mai plăti prima intabulare. Investitorul finanţează lucrările de cadastrare: colectează informaţii, se duce şi măsoară terenul, îl parcelează, realizează o hartă şi o bază de date a oraşului care ajunge la ANCPI. "Noi o luăm şi o operăm, noi o introducem în baza de date, nu firma privată!", a spus şeful Cadastrului. Întrebat ce câştigă investitorul, Ursu a precizat: "Dacă lucrarea este bine făcută, din momentul acela, conform înţelegerii care o să fie făcută, o parte din încasările efectuate numai din acel oraş se duce la cel care a investit".

Chestionat în legătură cu procentul din încasări pe care îl va primi investitorul, Ursu a izbucnit: "Nu mă întrebaţi pe mine, că nu-s Mafalda, nici Merlin! Noi doar semnăm contractul, dar negocierea o face cu Ministerul Marilor Proiecte! Normal ar fi sau cred că vom fi întrebaţi şi noi asupra anumitor problematici tehnice atunci când se vor face toate aceste negocieri!".

Cititi continuarea pe evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
351

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
373

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
229

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...