Sefii CJ Covasna, Harghita si Mures, primii care au solicitat cetatenia ungara

Sefii CJ Covasna, Harghita si Mures, primii care au solicitat cetatenia ungara

   stiri.acasa.ro

Presedintii Consiliilor Judetene Covasna, Harghita si Mures au fost primii care au solicitat sa obtina cetatenia ungara, la numai o zi dupa ce Parlamentul de la Budapesta a modificat legislatia in sensul ca solicitantii nu mai trebuie sa aiba domiciliul in tara vecina.

Alaturi de cei trei sefi de CJ - Tamas Sandor, Borboly Csaba si Lokodi Edita Emoke - au mai solicitat cetatenie si primarii maghiari din orasele resedinta de judet, transmite Realitatea Tv.

"Ei au alaturat si o declaratie, in care au motivat ca vor sa fie primii care isi vor depune actele pentru obtinerea dublei cetatenii, in data de 3 ianuarie 2011. In acest fel, ei vor sa-i incurajeze pe locuitorii Tinutului Secuiesc sa solicite dubla cetatenie si sa dea un semnal ca acest proces decurge normal", a declarat Balogh Gyorgy, consulul General al Ungariei, citat de postul mentionat.

"Eu cred ca, daca ne-a dat aceasta posibilitate Parlamentul Ungariei, cum a dat si Romania posibilitatea moldovenilor, eu cred ca este pentru beneficiul nostru ca sa avem si un pasaport ungar", a declarat Borboly Csaba, presedintele CJ Harghita.

Presedintele CJ Covasna a scris in motivatia cererii ca vrea sa traiasca in Tinutul Secuiesc ca cetatean maghiar.

"Recurg la acest drept lucrand acasa, deoarece vreau sa traiesc ca cetatean maghiar in Tinutul Secuiesc, la fel ca bunicii si parintii mei", a scris Tamas Sandor.

In prima zi in care au inceput sa fie preluate cererile pentru obtinerea cetateniei ungare, la Consulatul din Miercurea Ciuc s-au depus peste 1.200 de solicitari.

Potrivit legii votate in Parlamentul de la Budapesta, o persoana poate obtine cetatenie daca are un stramos care a fost cetatean al Ungariei si certifica faptul ca are cunostinte de limba maghiara, chiar daca nu are domiciliu pe teritoriul tarii.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
244

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
222

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
318

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...