Şefi din Sănătatea din Republica Moldova şi directori de spitale, prezenţi la Botoşani-FOTO

Spitalul Judeţean Mavromati a primit zilele acestea vizita mai multor medici şi directori din sistemul sanitar din Republica Moldova. Opt persoane de peste Prut, printre care directorul Direcţiei Sănătăţii Consiliului Municipal Chişinău şi directorul celui mai mare spital din Chişinău, Spitalul Clinic Municipal "Sf. Treime", au venit la Botoşani într-un schimb de experienţă pentru a vedea cum funcţionează sistemul sanitar din România.

Autorităţile sanitare din Republica Moldova se află în plin proces de elaborare a unei strategii pentru punerea în aplicare a managementului comun la nivel spitalelor, motiv pentru care au venit la Botoşani pentru a vedea cum funcţionează spitalele comasate.

Medicii moldoveni şi cei de la Spitalul Judeţean Mavromati, alături de şefii din instituţiile sanitare din Botoşani, au avut o întâlnire, joi, la Colegiul Medicilor, în cadrul căreia a fost prezentantă activitatea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţul Botoşani, dar s-a discutat şi despre posibilitatea accesării de fonduri europene în cadrul unor proiecte transfrontaliere.

“Sperăm ca întâlnirea noastră să fie de bun augur şi să ne alegem ambele părţi cu câte ceva. Consiliul Judeţean are experienţa accesării de fonduri europene, am reuşit să aducem în anii trecutţi împreună cu cei de la ISU utilaje şi maşini pentru situaţii de urgenţă, ambele părţi fiind beneficiare ale acestor bani europeni. Cred că dacă suntem serioşi şi convenim de comun acord la ceea ce dorim să facem putem avea succes mai ales că dvs. sunteţi în perioada de pre-aderare", a spus Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean.

Şi medicii de peste Prut au vorbit despre oportunitatea accesării de fonduri europene, în vederea derulării unor proiecte comune între unităţile spitaliceşti din cele două ţări.

"Cunoaştem foarte bine cum funcţionează sistemul de sănătate din România şi de fapt acesta a fost şi scopul vizitei noastre la Botoşani. Noi încă nu suntem la nivelul de management comun al spitalelor, suntem la etapa de elaborare a unei strategii, a unui concept naţional, care va ţine de restructurarea spitalelor din Republica Moldova. De asta am decis să venim şi cu directori să vadă cum funcţionează aici. În Chişinău avem nouă spitale municipale, cu 2.300 de paturi.  Vrem să vedem cum să procedăm, având ca experienţă ceea ce se întâmplă aici în România, în special aici la Botoşani, ca să nu facem greşeli. La nivel de asistenţă medicală primară la dvs. structura este puţin altfel faţă de ce e la noi, iar la Chişinău e chiar diferită. În raioane asistenţa medicală primară funcţionează separat de cea de ambulatoriu, în Chişinău sunt împreună şi avem un fel de asociaţii medicale teritoriale, care includ în sine centrele medicilor de familie, centrele de sănătate, dar totodată şi asistenţa specializată de ambulatoriu. Şi asta ne-ar interesa să vedem cum funcţionează la dvs. Poate semnăm şi un acord de parteneriat între cele două mari spitale, pentru că la Chişinău va deveni un spital regional în urma reformei", a spus Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei sănătăţii Consiliului Municipal Chişinău.







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...