Seceta stârneşte dispute între autorităţi! Prefectul îi contrazice pe primari, dar şi pe subprefect!

Seceta care ameninţă gospodăriile sătenilor din mai multe comune ale judeţului face loc unui ping-pong cu afirmaţii şi acuze între primari şi autorităţile judeţene, la mijloc aflându-se oamenii care suferă.

Reclamaţiile primarilor de la Avrămeni şi Drăguşeni în privinţa inutilităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au primit o replică dură din partea prefectului Dan Nechifor, care, abia întors din concediu, a avut neplăcuta surpriză să constate că munca lui şi a întregului aparat al Instituţiei Prefectului, din luna mai până acum, a fost dusă în derizoriu.

Potrivit oficialului, încă din luna mai, când seceta nu se instalase încă în judeţ, au fost începute demersurile pentru ca oamenii din judeţ să nu sufere din cauza lipsei de apă.

"De atunci le-am trimis notificări primarilor cu ce au de făcut în momentul în care au secetă. Ce a făcut Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de atunci? Să ne uităm pe cifre. Numai pe carburant- 1657 de litri de motorină şi 1.988 de litri de motorină-, am consumat 18.427 de lei, cărând apă în localităţile afectate de secetă- vorbim de 904 metri cubi de apă, în valoare de 6.228,56 de lei. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cară apă, dar ghici cine plăteşte? Să vină primarii să spună câţi bani au cheltuit ei pe motorină. Iar domnii primari ar fi bine să vină la şedinţele la care sunt invitaţi, ca să afle ce e de făcut. Le-am spus clar că pentru a solicita ajutor de la Guvern ne trebuie nişte documentaţii, cea mai importantă fiind un studiu hidro, care să ne indice exact unde trebuie să fie făcute puţurile de mare adâncime. Domnul primar de la Drăguşeni săpa nu ştiu câte puţuri cu banii cheltuiţi aiurea pe reţeaua de apă. Se plâng că nu au bani, dar le-am indicat exact de unde pot obţine banii", susţine prefectul Dan Nechifor.

Cât despre "centralizarea" solicitărilor despre care vorbea subprefectul Daniela Beclea, Dan Nechifor se declară nemulţumit de prestaţia colegei sale.

"Am 40 de oameni în Prefectură care să se ocupe de centralizarea solicitărilor primarilor de a li se aloca bani din Fondul de Rezervă al Guvernului. Eu nu am subprefect ca să centralizeze date, ci trebuia să rezolve problema. Asta e o adresă semnată de subprefect, care spune exact ce trebuie să facă primarii (foto). Cum spune ea că trebuie să centralizeze? Trei cereri erau! De la Avrămeni, Drăguşeni şi azi am primit de la Cordăreni", spune Dan Nechifor.

Prefectul se referea la faptul că vineri, subprefectul Daniela Beclea spunea că urma să se centralizează cererile venite din partea primăriilor din judeţ, iar ulterior să se solicite sprijinul autorităţilor centrale.

Ce soluţii sunt? "Sunt etape care trebuie parcurse pentru a obţine bani de la Guvern: notă de fundamentare, studiu hidrologic şi referat de aprobare. Astea sunt documentele care trebuie anexate la cerere pentru ca Instituţia Prefectului să poată să ceară bani de la Guvern. Eu sunt de acord să cer bani de la fondul de rezervă al Guvernului, dar ne trebuie aceste proceduri obligatorii. Banii le trebuie ca să sape puţuri de mare adâncime. Unde trebuie să sape? Ei, tocmai aceste studii hidro le indică locul, cu aproximaţie măcar", adaugă prefectul judeţului.

Reamintim că primarii de Drăguşeni şi Avrămeni au reclamat inutilitatea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, care, în opinia lor, nu serveşte scopului pentru care a fost creat- sprijinul acordat în situaţii de urgenţă. 

Citiţi mai mult: Situaţie critică din cauza secetei extreme! Sătenii se bat pentru apă şi îşi vând animalele! 

 

Spune-ne opinia ta