Se răcește și vin ploile torențiale. Cât ține episodul de vreme rea, când se întoarce căldura

Vremea se răcește în vestul, centrul și nordul țării și va deveni instabilă. Meteorologii anunță că schimbarea de vreme va dura doar până marți, când se va încălzi din nou.

Duminică, 3 septembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va deveni instabilă, iar în vestul, nordul şi centrul ţării se va răci faţă de ziua precedentă, astfel valorile termice vor fi în general apropiate de mediile multianuale.

Înnorările se vor accentua şi vor fi averse şi descãrcãri electrice în Maramureş şi în Crişana, iar mai ales în a doua parte a zilei şi noaptea şi în Banat, Transilvania şi în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în zonele de munte. În regiunile sudice şi sud-estice, ziua va fi predominant însorită şi călduroasă, iar fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala local în a doua parte a nopţii", anunță ANM, potrivit Adevărul.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel că în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15-20 l/mp şi izolat peste 35 l/mp. Vântul se va intensifica în timpul ploilor, în general cu viteze de 50-60 km/h şi izolat vor fi vijelii şi condiţii de grindină. Temperaturile maxime vor fi de la 20-22 grade Celsius în nordul teritoriului până spre 32-33 grade în Câmpia Română.

Precipitații pe arii extinse

Luni, 4 septembrie, vremea se va răci şi în sudul şi sud-estul ţării, astfel că valorile termice diurne se vor situa local sub normalul climatologic specific începutului de septembrie. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil în vest şi în extremitatea de sud-est, iar în restul teritoriului va prezenta înnorări temporar accentuate şi vor fi averse, posibil însoţite şi de descărcări electrice, pe arii extinse în Oltenia, local în Muntenia, Transilvania, Moldova, vestul Dobrogei, precum şi în zonele montane şi submontane. Izolat cantităţile de apă vor mai depăşi 15-20 l/mp. Noaptea cerul se va degaja în mare parte din ţară, iar ploi slabe vor mai fi pe arii restrânse în extremitatea de sud, de sud-est şi la munte.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în est şi în sud-est şi pe alocuri în extremitatea vestică a ţării şi la munte şi doar izolat în celelalte zone, în general cu viteze de 45-55 km/h.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 şi 27 grade Celsius, local mai ridicate în estul Munteniei şi în Dobrogea pânã spre 28-29 de grade, iar cele minime se vor situa între 10 şi 21 grade Ceelsius. Spre sfârşitul intervalului, pe areale restrânse, se va forma ceaţă.

De marți, 5 septembrie, vremea se va ameliora, iar valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în intervalul anterior, urmând a se situa în jurul normelor perioadei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furtună puternică și ploi în Botoșani: Stâlpi de telefonie și copaci la pământ, fire electrice rupte de vânt! (Foto, Video)

Sunday, 29 September 2024

În localitatea Pomârla, drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, da...

Prefectul Dan Nechifor și șeful ISU Botoșani, verificări la serviciile de permanență din județ! (Foto)

Sunday, 29 September 2024

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administr...

Polițiștii din Botoșani au năvălit în Centrul Vechi, ce constatări au făcut! (foto)

Sunday, 29 September 2024

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, între orele 18.00-02.00, a fost desfășurată o razie, cu efective mărite, pe raza orașului municipiului Botoșani și a comunelor arondate Secțiil...