Se pregateste lista neagra a soferilor din Romania!

Se pregateste lista neagra a soferilor din Romania!
Cinci dintre cei mai mari asiguratori auto din Romania au pus bazele unui proiect care presupune constituirea unei baze de date comune cu daunele inregistrate de soferi. Programul, care va fi operational pana la finele acestui an, ii ajuta pe asiguratori sa analizeze cu mai multa precizie profilul de risc al clientilor. Cei care au mai multe daune la activ sau care si-au reparat masina in conditii suspecte vor plati prime cu mult mai mari sau chiar vor fi refuzati de asiguratori.

Masura este una extrem de utila pentru asiguratori, in conditiile in care, in acest moment, modalitatile de verificare sunt extrem de rudimentare (intrebari trimise prin mail intre asiguratori si doar atunci cand exista suspiciuni de frauda), fapt care genereaza pierderi asiguratorilor. Mai mult, exista deja situatii in care acelasi sofer a reusit sa incaseze, prin frauda, banii de asigurare de la mai multe firme.

Potrivit estimarilor, nivelul fraudei se ridica undeva la 10 - 15% din totalul daunelor platite pe CASCO si a crescut in ultimii ani. Dupa ce va fi finalizat proiectul, el va fi prezentat in cadrul consiliului UNSAR, unde membrii vor decide daca il avizeaza sau nu. Din UNSAR fac parte majoritatea firmelor de asigurare din Romania, care aduna in jur de 90% din totalul primelor brute subscrise. La finele anului trecut, in Romania erau valabile in jur de 900.000 de contracte de asigurare CASCO cu prime brute subscrise de circa 1.5 miliarde de lei.

Baza de date se va dovedi utila nu doar in cazurile de frauda, ci si ca un instrument de evaluare precisa a riscurilor generate de fiecare sofer. Concret, soferii care au avut numeroase probleme in trafic vor achita prime cu mult mai mari decat ceilalti daca vor sa aiba o asigurare CASCO si aceasta in conditiile in care nu vor fi considerati prea riscanti si vor fi refuzati.

Un sistem asemanator, gestionat insa de Autoritatea de Supraveghere Financiara, functioneaza in cazul politelor RCA. Baza include istoricul de risc al soferilor, in functie de care fiecare client cu RCA este incadrat intr-o anume categorie de risc. In functie de respectiva categorie, soferul va beneficia de un bonus sau, dupa caz, malus, care se aplica la pretul RCA. De exemplu, un sofer cu mai mult de trei daune in ultimii patru ani va plati un RCA de doua ori mai scump fata de pretul de baza, potrivit economica.net.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
287

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
336

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
276

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...