Se pregateste lista neagra a soferilor din Romania!

Cinci dintre cei mai mari asiguratori auto din Romania au pus bazele unui proiect care presupune constituirea unei baze de date comune cu daunele inregistrate de soferi. Programul, care va fi operational pana la finele acestui an, ii ajuta pe asiguratori sa analizeze cu mai multa precizie profilul de risc al clientilor. Cei care au mai multe daune la activ sau care si-au reparat masina in conditii suspecte vor plati prime cu mult mai mari sau chiar vor fi refuzati de asiguratori.

Masura este una extrem de utila pentru asiguratori, in conditiile in care, in acest moment, modalitatile de verificare sunt extrem de rudimentare (intrebari trimise prin mail intre asiguratori si doar atunci cand exista suspiciuni de frauda), fapt care genereaza pierderi asiguratorilor. Mai mult, exista deja situatii in care acelasi sofer a reusit sa incaseze, prin frauda, banii de asigurare de la mai multe firme.

Potrivit estimarilor, nivelul fraudei se ridica undeva la 10 - 15% din totalul daunelor platite pe CASCO si a crescut in ultimii ani. Dupa ce va fi finalizat proiectul, el va fi prezentat in cadrul consiliului UNSAR, unde membrii vor decide daca il avizeaza sau nu. Din UNSAR fac parte majoritatea firmelor de asigurare din Romania, care aduna in jur de 90% din totalul primelor brute subscrise. La finele anului trecut, in Romania erau valabile in jur de 900.000 de contracte de asigurare CASCO cu prime brute subscrise de circa 1.5 miliarde de lei.

Baza de date se va dovedi utila nu doar in cazurile de frauda, ci si ca un instrument de evaluare precisa a riscurilor generate de fiecare sofer. Concret, soferii care au avut numeroase probleme in trafic vor achita prime cu mult mai mari decat ceilalti daca vor sa aiba o asigurare CASCO si aceasta in conditiile in care nu vor fi considerati prea riscanti si vor fi refuzati.

Un sistem asemanator, gestionat insa de Autoritatea de Supraveghere Financiara, functioneaza in cazul politelor RCA. Baza include istoricul de risc al soferilor, in functie de care fiecare client cu RCA este incadrat intr-o anume categorie de risc. In functie de respectiva categorie, soferul va beneficia de un bonus sau, dupa caz, malus, care se aplica la pretul RCA. De exemplu, un sofer cu mai mult de trei daune in ultimii patru ani va plati un RCA de doua ori mai scump fata de pretul de baza, potrivit economica.net.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Unde te poți angaja la Botoșani: Vezi oferta de locuri de muncă a AJOFM!

astăzi, 17:45

Astfel, pe nível de studii, 21 sunt pentru absolvenții de studii superioare, iar 336 se adresează celor cu studii medii. Pe nível de calificare, 287 de locuri de muncă sunt la disp...

Spectacolul „Tigrișorul Pietrek” se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:15

Spectacolul se va juca în zilele de joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00, și duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30. Regia artistică îi aparține lui Valentin Dobr...

Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru reducerea accidentelor rutiere, pe sectorul de drum Flămânzi – Copălău!

astăzi, 15:55

Având în vederea faptul că pe sectorul de drum DE 58, Flămânzi – Copălău, în luna decembrie 2024 au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, ca urmare a n...