Se introduce o taxa pentru fumat? Fumatorii ar putea plati cu 20% mai mult pentru un pachet de tigari

Se introduce o taxa pentru fumat? Fumatorii ar putea plati cu 20% mai mult pentru un pachet de tigari
Pretul unui pachet de tigari s-ar putea majora cu 20%, potrivit unei propuneri legislative care prevede aplicarea unei penalitati pentru periclitarea starii de sanatate. Taxele astfel colectate ar urma sa fie directionate catre Fondul National Unic de Asigurari de Sociale de Sanatate. Ce parere ai despre aceasta masura?

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum si a Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii se afla pe Ordinea de Zi a Senatului, asteptand votul membrilor Camerei Superioare cu privire la aprobarea procedurii de urgenta.

Conform actului normativ, propus de senatorul PSD Iulian Iancu, Fondul National Unic de Asigurari de Sociale de Sanatate se va constitui din contributia pentru asigurari sociale de sanatate, din subventii de la bugetul de stat, donatii, sponsorizari, dobanzi, exploatarea patrimoniului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dar si din penalitati pentru periclitarea starii de sanatate a populatiei.

Astfel, propunerea legislativa instituie obligativitatea platii unei penalitati de 20% din pretul actual al unui pachet cu tigarete. Taxa ar urma sa fie suportata de catre cumparator.

"Statul are obligatia de a proteja sanatatea tuturor fata de expunerea la efectele negative de tutun", sustine in acest sens initiatorul propunerii legislative.

Potrivit proiectului, mentiunile privind continutul de gudron, de nicotina si monoxid de carbon din gazele masurate, vor fi afisate pe cea mai vizibila parte a pachetului. Alaturi de acestea, va fi trecuta si penalitatea de 20% destinata Fondului National Unic de Asigurari de Sociale de Sanatate. Intreaga inscriptionare trebuie sa ocupe, potrivit propunerii, cel putin 25% din suprafata pachetului.

"Mentiunea 20% pentru FNUAS se tipareste cu litere albe pe un suport-tip plasture de culoare rosie, cu diametrul de 1,5 cm, aplicat pe coltul din dreapta sus", se mai prevede in proiectul de act normativ, conform avocatnet.ro.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
47

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și F.C. Voluntari!

astăzi, 10:24
109

Meciul, contând pentru runda a VIII-a din această ediție a play-out-ului SuperLigii României, se va desfășura pe stadionul "Municipal" din Botoșani și va începe la or...

Lumânările lăsate nesupravegheate, pericol de incendiu. Pompierii vor fi la datorie în Noaptea de Înviere!

astăzi, 09:43
22

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...