SE INTAMPLA IN ROMANIA: „Avortul în interesul fătului” exista in proiectul noului Cod penal

SE INTAMPLA IN ROMANIA: „Avortul în interesul fătului” exista in proiectul noului Cod penal

   Gardianul

Printre contribuţiile aduse de comisia parlamentară condusă de Victor Ponta la proiectul noului Cod penal se numără şi modificarea alineatului 6 al articolului 199, care a fost reformulat de comisie în felul următor: "Nu constituie infracţiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie, până la vârsta de 24 de săptămâni, sau întreruperea ulterioară a cursului sarcinii în interesul mamei sau al fătului". Comisia a apreciat că prin această modificare a adus o îmbunătăţire textului din proiectul întocmit de Ministerul Justiţiei, care avea următorul cuprins:

"Nu constituie infracţiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie".

Semne de intrebare

Textul propus de Ministerul Justiţiei permite efectuarea avortului terapeutic indiferent de vârsta sarcinii, oferind medicului posibilitatea de a recurge la o asemenea intervenţie oricând ar fi necesară din motive terapeutice.

Textul propus de comisie limitează posibilitatea efectuării avortului terapeutic până la vârsta de 24 de săptămâni a sarcinii, după care adaugă o nouă prevedere, conform căreia va fi permisă şi "întreruperea ulterioară a cursului sarcinii în interesul mamei sau al fătului".

Adăugirea comisiei ridică multe semne de întrebare şi de mirare totodată.

1. Întreruperea ulterioară a cursului sarcinii în interesul mamei este o formulare mult prea generală şi neclară, pentru că  expresia "în interesul mamei" poate însemna orice interes, deschizând larg poarta interpretărilor diverse şi abuzurilor. Întreruperea sarcinii după 24 de săptămâni ar putea fi justificată doar prin considerente terapeutice, dar nu prin "interesul mamei" în general, fără a se preciza natura acestui interes. Prin comparaţie, textul iniţial propus de Ministerul Justiţiei era mult mai clar, deoarece permitea avortul pe toată durata sarcinii, condiţionat de existenţa unor raţiuni terapeutice. În consecinţă, adăugirea făcută de comisie nu aduce nici o îmbunătăţire sub acest aspect, ci introduce elemente de imprecizie şi confuzie.

2. Adăugirea comisiei referitoare la întreruperea sarcinii în interesul fătului ni se pare de-a dreptul o aberaţie, care nu ar avea ce să caute într-o lege. Ideea că avortul ar putea fi comis "în interesul fătului" ni se pare din start una absurdă. Cum ar putea fi înţeleasă întreruperea sarcinii ca fiind în interesul fătului? Sună la fel cum am spune că uciderea unei persoane este în interesul ei.

Codul penal actual este mai clar

Dacă autorii acestei modificări se vor fi gândit (deşi nu se prea vede din formularea textului) la considerente terapeutice legate de starea de sănătate a fătului, trebuiau să ajungă la concluzia că tot mai bună era formularea propusă de Ministerului Justiţiei. Cu alte cuvinte, trebuiau să lase articolul nemodificat. Însă nici textul propus de Ministerul Justiţiei nu este la adăpost de critici, fiind mai puţin clar decât prevederile codului penal în vigoare.

Iată ce prevede actualul cod penal în articolul 185 alin. 6:

Nu se pedepseşte întreruperea cursului sarcinii efectuata de medic:
a) dacă întreruperea cursului sarcinii era necesară pentru a salva viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a femeii însărcinate de la un pericol grav şi iminent şi care nu putea fi înlăturat altfel;
b) în cazul prevăzut în alin. 1 lit. c), când întreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit dispoziţiilor legale;
Precizare: alineatul 1 litera c) se referă la avortul după vârsta de 14 săptămâni a sarcinii.
Textul din codul penal actual arată în mod expres că  întreruperea sarcinii este posibilă pe toată durata acesteia, dacă viaţa ori sănătatea femeii se află în pericol grav şi iminent, precum şi dacă întreruperea sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit dispoziţiilor legale. De aceea considerăm că textul din codul penal actual este în mod evident mai clar pentru cetăţean, dar şi pentru cei care aplică legea, decât cele propuse în proiectul noului Cod penal, fie că e vorba de varianta Ministerului Justiţiei, fie de aceea a comisiei parlamentare.

Sursa: Gardianul

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

astăzi, 20:45

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

astăzi, 20:20

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

astăzi, 20:10

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...