Autorităţile române nu mai pot confisca, când întri sau ieÈ™i din È›ară, sumele nedeclarate care depăşesc 10.000 de euro, în urma unei decizii recente a CurÅ£ii de JustiÅ£ie a Uniunii Europene (CJUE).
Curtea a decis că practica autorităţilor române de a confisca orice sumă de bani introdusă în România nedeclarat ÅŸi care depăşeÅŸte 10.000 de euro nu poate fi permisă, fiind contrară dreptului Uniunii Europene referitor la libera circulaÅ£ie a capitalurilor, care este garantată ÅŸi poate fi limitată doar în cazuri excepÅ£ionale.
CurÅ£ea de JustiÅ£ie a Uniunii Europene a soluÈ›ionat această cauză după ce în dosarul C‑679/19, finalizat la data de 19 decembrie 2019, un român a sesizat că i s-au confiscat la graniță 240 000 de leva bulgăreÅŸti (BGN) (aproximativ 120 000 de euro), cu alte cuvinte întreaga sumă transportată care depăşeÅŸte 10 000 de euro.
În ordonanÅ£a sa, CJUE aminteÅŸte că, în prezent, astfel de sisteme de control sunt aplicate numai de câteva state membre, în temeiul legislaÅ£iilor interne.
„DiferenÅ£ele între legislaÅ£ii dăunează bunei funcÅ£ionări a pieÅ£ei interne. În consecinţă, elementele de bază ar trebui armonizate la nivel comunitar pentru a se asigura un nivel echivalent de control al miÅŸcărilor de numerar care traversează frontierele Comunităţii. O astfel de armonizare nu ar trebui, cu toate acestea, să afecteze posibilitatea statelor membre de a aplica, în conformitate cu dispoziÅ£iile actuale ale tratatului, controale naÅ£ionale privind miÅŸcările de numerar din cadrul Comunităţii”, se arată în documentul CJUE.