Se dorește înființarea unui organism fiscal care să verifice marile averi dobândite începând cu 2012, inclusiv la sesizarea cetățenilor

Marile averi dobândite de la începutul anului 2012 vor putea fi verificate, ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni, dar și din oficiu, de un nou departament ce va acționa în cadrul Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală din Ministerul Finanțelor, potrivit unei inițiative cetățenești publicate recent în Monitorul Oficial. Scopul acestei măsuri este recuperarea mai facilă către bugetul de stat a marilor averi care nu pot fi justificate prin venituri legale.

 

Inițiativa legislativă, care a apărut luni în Monitorul Oficial nr. 896, stabilește înființarea, în cadrul Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală, a unui departament de verificare a marilor averi.

Direcția Regională Antifraudă Fiscală va iniția o acțiune prealabilă de verificare a marilor averi ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni, instituții specializate, precum și din oficiu, pe baza unor corelări cu documente doveditoare, după cum apare în inițiativă, citată de AvocatNet.ro.

Vor fi luate în considerare doar sesizările scrise primite de la cetățeni, cu condiția să fie și semnate. Rezultatul acțiunii prealabile se va face printr-o decizie de admitere sau respingere a sesizării. Apoi, decizia de admitere se va înainta unei comisii de verificare a modului de dobândire a marilor averi.

Președintele comisiei de verificare va dispune, în cel mult 30 de zile de la primirea sesizării, citarea persoanei care a făcut sesizarea și, respectiv, a persoanei a cărei avere este supusă verificării. Persoana a cărei avere va fi supusă verificării va da o declarație pe propria răspundere privind averea sa, în care va menționa veniturile realizate, bunurile dobândite, dar și bunurile înstrăinate începând cu 1 ianuarie 2012, sub orice titlu.

Ulterior, dacă se constată că dobândirea unor bunuri determinate sau a unei cote-părți dintr-un bun nu este justificată de dobândirea licită a acelor bunuri, curtea de apel va stabili confiscarea diferenței din averea considerată ca dobândită ilicit.

Pe de altă parte, în cazul în care se constată că proveniența bunurilor este justificată, instanța va stabili închiderea dosarului.

Potrivit inițiativei, prin mare avere se înțelege totalitatea drepturilor patrimoniale ale unei persoane fizice a căror valoare depășește un milion de euro, iar prin diferențe între marile averi și venituri legale se înțeleg acele cazuri în care marile averi depășesc veniturile legale cu cel puțin 100.000 de euro.

După cum este prevăzut în Legea nr. 189/1999, care stabilește condițiile în care cetățenii României pot iniția proiecte de legi, inițiativa legislativă trebuie redactată respectând forma cerută pentru proiectele de lege și trebuie avizată de Consiliul Legislativ. Apoi, proiectul este publicat în Monitorul Oficial, acesta fiind stadiul actual al inițiativei cetățenești amintite mai sus.

Acum, inițiatorii săi trebuie să strângă minimum 100.000 de semnături de la cetățeni cu drept de vot, așa cum prevede Constituția României. Mai exact, semnatarii „trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”, mai citează AvocatNet.ro.

După strângerea semnăturilor necesare, inițiativa legislativă este înregistrată la Parlament și apoi acesteia i se verifică constituționalitatea la Curtea Constituțională a României. După ce se dă decizia Curții, parlamentarii sunt obligați să introducă inițiativa cetățenească în procedura obișnuită de legiferare.

Astfel, actul va fi dezbătut și votat pe rând la Senat și la Camera Deputaților și va ajunge să se aplice doar după ce e adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tricolorii au dominat la Campionatul European U21. România a câștigat opt medalii!

Monday, 12 May 2025

Componenții loturilor naționale de tenis de masă au încheiat participarea la campionatul european Under 21 cu un bilanț impresionant de medalii, opt. Românii au luat două medalii de a...

S-a urcat la volan având permisul suspendat: A fost prins de polițiștii botoșăneni!

Monday, 12 May 2025

La data de 10 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiuilui Dorohoi – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe drumul național DN29A, în localitatea Dumbrăvița, un auto...

Permis de conducere fals depistat de polițiștii de frontieră de la Vama Stânca!

Monday, 12 May 2025

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la control un p...