Scutirile de la impozitele pe mașini, restrânse substanțial de Guvern. Multe dintre ele, lăsate la decizia consiliilor locale

Proiectul de ordonanță pentru modificarea Codului Fiscal, discutat extensiv în ultimele zile, vizează și eliminarea a multiple scutiri de impozite pentru diverse categorii de vehicule. Singurele scutiri menținute în Codul fiscal ar urma să fie cele pentru veterani, instituții publice și intervenții de urgență, iar consiliile locale vor primi dreptul de a decide asupra celorlalte.

Este și cazul autovehiculelor electrice și hibride care nu vor mai fi scutite automat prin efectul legislației fiscale, ci vor putea primi scutire de impozite numai dacă aleșii locali decid acest lucru în mod punctual.

Modificarea Codului Fiscal prin ordonanța pe care Guvernul nu și-a asumat-o încă public, conține între multiplele măsuri fiscale majore și o importantă componentă ce presupune renunțarea la o serie de scutiri de la impozitele care vizează clădirile, terenurile și autovehiculele.

Impozitele pe mașini fac obiectul unei semnificative împuținări a numărului de scutiri acordate diverselor categorii de vehicule, ele urmând să scadă de la 15 (în prezent) la patru, conform AvocatNet.ro.

Astfel, în viziunea Executivului, ar mai trebui scutite prin Codul fiscal numai următoarele categorii de mașini:

* mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;
* mijloacele de transport ale instituțiilor publice;
* mijloacele de transport folosite exclusiv pentru intervenții în situații de urgență;
* autovehiculele second-hand înregistrate ca stoc de marfă și care nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.

Totuși, la fel ca în cazul impozitelor pe clădiri, care au fost și ele reconfigurate masiv în proiectul de OG scurs de la Guvern (modificările le-am detaliat aici), consiliilor locale li se lasă libertatea de a decide dacă și ce categorie de vehicule mai poate fi scutită de plata impozitelor.

Astfel, lista scutirilor lăsate la decizia aleșilor locali a crescut de la două la 11, ele fiind mutate de la prevederea unde sunt stabilite acum ca scutiri exprese la cea opțională, care permite acordarea de scutiri prin decizii ale consiliului local.

Prin urmare, la nivel local, persoanele cu handicap sau cele persecutate de regimul comunist, veteranii de război, fundațiile și organizațiile cu rol cultural, social, umanitar etc. vor putea fi (sau nu) scutite de plata impozitelor pe autovehicule, în funcție de ce politica fiscală zonală decisă de consiliile locale.

Nici autovehiculele electrice sau cele hibride nu mai sunt scutite automat și la nivel național de plata impozitelor pe autovehicule, decizia în această privință urmând să fie luată separat de fiecare consiliu local din țară. Dacă ordonanța de modificare a Codului Fiscal va fi adoptată în această formă, toate aceste modificări se vor aplica începând cu 1 septembrie 2023.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Cel mai slab jucător din istoria lui FC Botoșani” a cucerit titlul, dar a ajuns în liga a doua!

astăzi, 12:22

Martin Fraisl a evoluat în sezonul 2018/2019 la FC Botoșani, unde a bifat 16 apariții. Aventura din România l-a ”traumatizat” pe portar, care a declarat că președintele ech...

Pădurari amenințați cu moartea de un botoșănean, cazul a ajuns în atenția procurorilor!

astăzi, 11:14

Bărbatul este cercetat sub aspectul comiterii a șase infracțiuni de ultraj. În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că, în perioada iulie-august a.c., în timp ce...

Percheziții imobiliare terminate cu cătușe. Botoșănean reținut după ce a furat doi viței!

astăzi, 10:48

În cursul zilei de marți, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 19 ani, din orașul Săveni. Tânărul este ce...