Scutirea de plata unor sume pentru cadre didactice, aprobata de Senat

Scutirea de plata unor sume pentru cadre didactice, aprobata de Senat
Senatul a decis, luni, exonerarea de la plata a cadrelor didactice pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala pe care acestea trebuie sa le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinta a constatarii facute de catre Curtea de Conturi.

Proiectul, reexaminat la solicitarea presedintelui Traian Basescu, a intrunit 122 voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si doua abtineri, solicitarea ca legea sa fie respinsa primind vot negativ din partea majoritatii senatorilor.

Initial, semnatarii proiectului propusesera exonerarea de la plata a personalului incadrat in unitatile de invatamant din Lupeni, Petrosani si Vulcan pentru veniturile de natura salariala pe care trebuie sa le restituie in urma constatarii unor prejudicii de catre Curtea de Conturi.

Comisia pentru munca a adoptat, insa, un raport prin care extinde prevederile legii, eliminand restrictia aplicarii ei doar pentru localitatile Lupeni, Petrosani si Vulcan.

Presedintele Basescu a mentionat, in cererea de reexaminare, ca modalitatea de stabilire a domeniului de aplicare a acestui act normativ este de natura sa confere caracter individual si discriminatoriu legii intrucat aceasta nu se aplica la un numar nedeterminat de cazuri concrete, in functie de incadrarea lor in ipoteza normei, ci intr-un singur caz, respectiv personalului incadrat in unitatile de invatamant din localitatile mentionate.

El a mai sustinut ca diferenta de tratament intre cei care vor beneficia de prevederile acestei legi si celelelalte categorii de persoane nu se justifica, fiind lipsita de un temei obiectiv si rezonabil.

Unul dintre initiatori, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, a explicat, inainte de vot, ca propunerea legislativa privind exonerarea de la plata a unor sume de catre personalul platit din fonduri publice se refera la cadrele didactice care, in mod eronat, nu au fost cuprinse intr-o hotarare a Guvernului Boc.

Ea a sustinut ca prin aceasta initiativa legislativa se face un act de dreptate.

Actul normativ a fost initiat de un grup de deputati PSD si PNL, printre care Viorel Fifor, Ioan Dirzu, Sonia Draghici, Iuliu Manda, Cosmin Necula, Cristian Resmerita si Zisu Stanciu.

Senatul a dezbatut acest proiect in calitate de prima Camera sesizata, informeaza ziare.com.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
294

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
365

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
821

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...