Scrisoare emoţionantă: Patimile unui student român în străinătate

"În şase luni nu am mancat nicio felie de pâine pentru că era prea scumpă pentru mine", scrie o studentă de la Bruxelles, într-o scrisoare emoţionantă pe care o redăm mai jos:

"Numele meu este Adriana O. Am 26 de ani si sunt studenta masteranda la Bruxelles, in cadrul Hogeschool Universiteti Brussel, specializarea - International Business Economics and Management. Am  venit la Bruxelles in septembrie 2009 din dorinta de a obtine o  diploma de Master in strainatate, pe care o consideram si o consider  in continuare mai valoroasa decat o diploma emisa de Sistemul de  Invatamant Romanesc. Inainte de a ajunge aici am lucrat ca traducatoare/interpreta pentru o firma, la sediul  central care se afla chiar in orasul meu natal- Targu-Mures. A fost o  perioada pe care mi-o voi aduce aminte cu drag tot restul vietii. 

Acolo am inceput sa inteleg importanta cunostiintelor in domeniul  afacerilor si managementului, asadar m-am gandit sa imi gasesc un al  doilea program de Master, de data aceasta in strainatate. Am gasit pe  internet informatii despre mai multe programe de Master in dar pentru  ca ma incadram intr-un buget restrans, am ales Universitatea HUB. 

Costul unui an de studiu este de aproximativ 560 de EUR, iar universitatea are mai multe specializari, atat pentru cei care au  terminat un profil economic, cat si pentru cei care nu studiasera  economie si management. Pentru ca sunt absolventa de Engleza si Istorie si facusem un alt master in Romania in domeniul Managementului  Resurselor Umane, m-am decis sa aprofundez cunostiintele acaparate in  urma primului master si sa invat si alte branse ale managementului.

Pentru ca in 2009 criza economica a lovit foarte tare economia  romaneasca si am asistat la asa numitul `credit crunch`, acest fenomen  a inghetat pur si simplu toate posibilitatile de a obtine un credit  pentru finantarea studiilor mele in strainatate. Fiind inca angajata, am recurs la un credit de nevoi personale in valoare de 2500 de EUR. 

Impreuna cu economiile mele si cu bani imprumutati de la o ruda  apropiata am pornit spre necunoscut, cu 2 valize si 4000 de EUR in  buzunar. Eram impreuna cu o prietena, si ea din Tg-Mures. La inceput  am fost fascinata de civilizatia pe care am vazut-o desfasurandu-se in  jurul meu. Respiram aer occidental, vedeam dimineata cum oamenii fac  jogging in parc langa Comisia Europeana si imi inchipuiam ca voi urma  si eu acceasi traiectorie in cel putin un an (cat dura Masterul meu).

Mi-am dat seama inca din prima clipa dupa ce am ajuns ca banii pe care  ii aveam asupra mea nu aveau cum sa tina 1 an de zile. Planul meu era  sa imi gasesc un job de studenti, sa lucrez in week-end sau sa fac  babysitting. Orice activitate usoara care sa imi permita sa generez un  venit indeajuns de mare pentru a-mi plati chiria lunara, care era de  aproximativ 380 de EUR. M-am lovit de o birocratie de neimaginat. Pe  site-ul primariei de cartier de care apartineam se specifica ca  studentii pot obtine cartea de rezident (necesara obtinerii permisului  de munca pentru a fi luat in considerare pe piata muncii) in 2 luni de  zile. In cazul meu a durat 6 luni! 6 luni in care am trimis zeci de  scrisori de intentie la diferite stagii si birouri de traduceri sau  scoli de limba engleza.

Devenisem foarte stresata si ingrijorata cu  situatia mea materiala. Banii se scurgeau cum vedeai cu ochii. Imi  facusem niste calcule, vroiam sa imi prelungesc putinii bani pe care  ii aveam pentru cat mai mult timp, astfel incat imi alocasem 10 EUR  pentru mancare pe saptamana.

Nu cumparam nimic in afara de mancare si  plateam chiria pentru luna in curs. Stresul continuu m-a facut sa am  probleme de concetrare la scoala. In 6 luni de zile nu am mancat nicio  felie de paine pentru ca era prea scumpa pentru mine. In decembrie am  ajuns intr-o stare critica. Banii nu imi mai ajungeau decat pana in  ianuarie, cand incepea sesiunea de examene. In astfel de conditii am  fost nevoita sa renunt la postul meu de traducator pentru a fi luata in considerare pentru pachetul de plecari volunare.  In baza faptului ca aveam deja 2 ani de vechime am primit aproximativ 3.000 EUR, bani care pot spune ca mi-au salvat viata si studiile. Surprinzator sau nu, banii au intrat chiar in ziua de Craciun. Am  plans de fericire!

Am reusit sa supravietuiesc cu acei bani din decembrie si pana in  iunie. Mai bine de 7 luni. Dupa ce s-a sfarsit si cea de-a doua  sesiune, epuizata in urma studiului intens si cu doar 100 de euro  ramasi in contul meu, am inceput sa imi caut disperata de lucru.  Iesisem de la un examen pentru care invatasem pana la ora 6 dimineata,  iar exemenul avea loc la ora 8,30. Dupa ce am iesit de acolo, stoarsa  de energie, am inceput sa intru din restaurant in restaurant si sa imi  las CV-ul pentru un job de vara. Dupa ce am impartit cateva CV-uri, m-am intors acasa si am inceput sa plang, probabil si pe fond de  oboseala. A doua zi am fost contactata de un patron de restaurant care  imi propunea sa merg la restaurant pentru o zi de incercare. Am fost  foarte fericita! Pentru ca mai aveam un examen de trecut in saptamana  aceea, l-am anuntat ca voi veni vineri. Cand m-am prezentat la lucru  am facut cunostiinta cu fetele care lucrau acolo. Printre ele se afla  si o fata din Republica Moldova. Atmosfera a fost una foarte stricta  si epuizanta. Dar am facut fata unui program de 8 ore. Am fost platita  pentru ziua aceea cu 60 de EUR. Nu va pot descrie ce sentiment de  satisfactie am avut in acel moment, stiind ca am la mine 60 de EUR. 

Apoi am aflat ca am trecut de ziua de proba si ca pot incepe sa lucrez  full-time. Eram salvata!- imi spuneam eu!

Insa, nu a fost asa. Am constatat ca de fapt programul de lucru era de  10 ore pe zi in loc de 8, ca nu avea pauza deloc si ca eram platiti cu  7 EUR pe ora. Nu am semnat niciun contract cu dansul. Am fost tratata  destul de bine la inceput de catre seful meu dar apoi am descoperit ca  este un om foarte agresiv si care isi pierdea cumpatul foarte repede.  De multe ori ieseam de la lucru plangand si imi aduceam aminte de  perioada in care am lucrat ca traducator. Clientii se comportau destul  de rau cu noi si atunci cand nu ne ridicam asteptarilor sale, patronul  ne jignea. Nu am fost agresata fizic, dar s-a intamplat ca intr-un  schimb de replici mai agresiv sa ma prinda de brat si sa ma smuceasca.  Am avut puterea sa strig ca sa inceteze si sa ma lase in pace. Din  acel moment i-am vazut adevarata fata! Totusi, nu m-am lasat batuta. 

Am continuat sa lucrez doar ca sa imi platesc chiria si sa raman la  Bruxelles. Nu am reusit sa imi termin disertatia in acel an, astfel  incat in septembrie 2010 m-am inscris din nou la aceeasi specializare,  doar pentru a putea sa imi prezint disertatia in anul scolar  2010-2011. Tot timpul ma gandeam de ce trebuie ca eu, romanca fiind,  sa muncesc din greu pentru un confort minim pe care occidentalii si-l  permit cat ai clipi.

De ce nu am reusit si eu, ca si restul colegilor mei, sa termin studiile mai devreme?

Cine este vinovat pentru situatiile in care studentii romani aflati in strainatate nu au parte de niciun fel de sprijin din partea sistemului bancar romanesc, bursele acordate pentru strainatate sunt extrem de reduse si se stie bine faptul ca doar unii au acces la ele, in timp ce oamenii de rand, care chiar doresc sa studieze, trebuie sa infrunte zeci si zeci de  situatii periculoase, jignitoare si rasiste pentru a se mentine in  viata pe cont propriu.

Mie mi-a fost dat sa le traiesc pe toate. De  aceea, va rog respectuos sa aratati si partea mai putin placuta a studentiei in strainatate. Ma intreb cati oameni simpli isi permit sa ajunga sa isi faca studiile in strainatate? Si mai important, odata ajuns inapoi in tara, care angajator va aprecia cu adevarat efortul pe care l-am depus in acesti doi ani pentru a-mi indeplini visul?"

 


Sursa: RTV

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Salvatorii botoșăneni puși din nou pe fapte bune. Părinții și bunicii singuri din Dorohoi au primit vizita pompierilor! (Foto)

astăzi, 15:15

Sărbătorile de Iarnă se apropie, dar pentru mulți părinți și bunici care locuiesc singuri nu mai au farmec. Fără colindători, fără brad împodobit, masă bogată și oameni dragi ală...

Crin Antonescu a anunțat când demisionează din PNL: ”Nu există nicio legătură între mine și...”

astăzi, 14:45

Noua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat și asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui...

Meniul de sărbători pentru pacienții internați de Crăciun și Revelion la „Mavromati”!

astăzi, 14:35

Din păcate, nu toți au ocazia de a se bucura cu cei dragi. În această perioadă, pacienții care trebuie să își petreacă sărbătorile pe un pat de spital vor avea un meniu special. ...