Scrisoare deschisă a unui fost inspector adjunct către şefii din educaţia botoşăneană

    Fostul inspector ÅŸcolar general adjunct al Inspectoratului Åžcolar JudeÅ£ean, Daniel Botezatu, a adresat o scrisoare deschisă către cei care conduc învăţământul botoşănean, dar către sindicaliÅŸtii din educaÅ£ie.

  În scrisoare, Botezatu face referire la situaÅ£ia profesorilor evaluatori de la simulările examenlor naÅ£ionale, care nu vor fi plătiÅ£i pentru această activitate de evaluare, dar ÅŸi la alte probleme cu care se confruntă cei din sistemul de învăţământ.

Redăm mai jos scrisoarea deschisă a profesorului Daniel Botezatu:

"Stimaţi colegi,

 Am ezitat mult înainte de a trimite această scrisoare deschisă, din mai multe motive. În primul rând, pentru că nu sunt sigur de faptul că scrisoarea îÅŸi va atinge scopul, acela al sensibilizării celor îndrituiÅ£i să rezolve probleme punctuale ale învăţământului. Să le rezolve, nu să le marginalizeze! În al doilea rând, pentru a nu a fi acuzat că scrisoarea este trimisă de pe poziÅ£iile partizane ale unui partid politic din care fac parte. În al treilea ÅŸi nu în ultimul rând, la insistenÅ£ele multor colegi din învăţământ, prea timoraÅ£i de eventualele consecinÅ£e ale actului lor pentru a ÅŸi-l fi asumat public.

Despre ce este vorba? De pe la jumătatea lunii februarie până pe la jumătatea lui martie, elevii claselor a VIII-a, a XI-a ÅŸi a XII-a sunt în plină activitate de simulare a examenelor naÅ£ionale, evaluarea naÅ£ională, respectiv examenul de bacalaureat.

Elevilor li se adaugă majoritatea aproape absolută a profesorilor de gimnaziu ÅŸi de liceu, implicată în această simulare fie în calitatea de profesori asistenÅ£i, fie de cea de corectori, fie de membri ai comisiilor de testare sau de evaluare, fie chiar de profesori cumulând aceste calităţi. Prin vocea ministrului de resort, guvernul a arătat, de la bun început, mă rog, abia cu puÅ£ine săptămâni în urmă, că activitatea cadrelor didactice nu va fi remunerată.

În schimb, în mărinimia sa, acelaÅŸi ministru a promis că profesorii implicaÅ£i în simulări vor beneficia de timp liber ÅŸi de recuperare. Åžtiu că în termeni medicali, recuperarea se face la puÅ£in timp după o operaÅ£ie, un efort, o traumă etc., doar astfel atingându-ÅŸi scopul, acela al refacerii. În această logică, aceste zile ar trebui acordate cât mai curând. Lucru imposibil, însă, în condiÅ£iile în care, se ÅŸtie, în învăţământ nu există zile libere în timpul semestrului, decât în situaÅ£ii excepÅ£ionale.

Rămâne, aÅŸadar, ca aceste zile libere să fie acordate ca un supliment la concediul de odihnă din timpul vacanÅ£ei de vară. Halal recuperare. Åži aÅŸa, majoritatea cadrelor didactice nu îÅŸi efectuează toate zilele de concediu la care are dreptul, aÅŸa că aceste două, trei zile date de minister sunt asemenea frecÅ£iei la un picior de lemn. Domnule ministru, în absolut toate ţările din UE aceste activităţi transcend norma didactică ÅŸi sunt plătite corespunzător, adică dublu sau, dacă salariatul doreÅŸte, sunt convertite în zile libere! Pe noi de ce nu ne-aÅ£i întrebat? Åžtiu, aÅ£i discutat cu sindicatele, cel puÅ£in aÅŸa aÅ£i afirmat, ÅŸi aÅ£i convenit asupra acestei formule. Sindicatele, însă, au o atitudine extrem de pasivă de când cu guvernarea USL, ex USL, guvernarea Ponta, pe scurt.

În multe, foarte multe unităţi de învăţământ nu s-a mai organizat o ÅŸedinţă de ani de zile. Ani de zile! În mod normal, deciziile ar trebui să se ia democratic, de jos în sus. Noi, membrii de sindicat, să dăm mandat de reprezentare liderilor.

Care, cu acest mandat, să meargă la guvern ÅŸi să bată cu pumnul în masă. Cum bătea unul din foÅŸtii lideri naÅ£ionali pe masa lui Boc, de sărea apoi direct într-un guvern USL, pe postul chiar de ministru al educaÅ£iei.

Liviu Pop e numele său. Cum striga un altul, de la celălalt sindicat, nemulţumit că nu l-a pus Boc ministru al educaţiei.

Åži, hop ÅŸi el în tabăra PSD, ca senator. Cătălin Croitoru e numele său, ÅŸi e unul dintre cei care, ca deputat PDL, au votat reducerea salariilor bugetarilor, inclusiv a profesorilor. AÅ£i mai auzit vreun lider sindical să se bată pentru suta de euro cuvenită nouă pentru achiziÅ£ionarea anuală de cărÅ£i ÅŸi material didactic? Dar de readucerea în discuÅ£ie a tichetelor de vacanţă, sau de masă? De mai mulÅ£i ani, din vina Abramburicăi de la EducaÅ£ie, care a creat precedentul, nu se mai acordă premiile Gh. Lazăr ÅŸi celelalte premii ÅŸi distincÅ£ii din învăţământ, care erau însoÅ£ite ÅŸi de niÅŸte sume de bani. De abonamentele elevilor navetiÅŸti ce să mai spunem.

Trei elevi de la clasa unde sunt diriginte au primit abia ieri, 4 martie 2014, restanÅ£ele de decont pentru trecutul an ÅŸcolar. Au renunÅ£at la banii de la MEC pentru acest an ÅŸcolar ÅŸi îÅŸi decontează prin eforturi proprii transportul la ÅŸi de la ÅŸcoală. În tot acest timp, inspectorul ÅŸcolar general afirmă că la nivelul judeÅ£ului BotoÅŸani nu am avut nemulÅ£umiri, vreau să vă spun că eu personal am fost printre aceÅŸti evaluatori, ei chiar au spus că sunt foarte curioÅŸi fiind subiecte unice la nivel naÅ£ional, să vadă elevii lor cum s-au prezentat. Aproape aceleaÅŸi cuvinte în altă publicaÅ£ie locală: “Nu am avut nemulÅ£umiri.

Evaluatorii au spus că au fost curioÅŸi să vadă elevii lor cum s-au prezentat. Vor primi două-trei zile libere, în funcÅ£ie de numărul de lucrări. Este ÅŸi asta foarte bine. E o stimulare".

Seamănă mai mult cu o stimulare pavloviană, aÅŸ adăuga eu. Åži uite-aÅŸa profesorii se transformă în câinele lui Pavlov.

Cum aud de-o simulare ÅŸtiu că-i rost de-o stimulare. Evident, cu o zi liberă, că nu costă! Cum eu merg în alt mediu educaÅ£ional decât cel al ÅŸefului educaÅ£iei botoşănene, îi pot transmite că, măcar la nivel de municipii, BotoÅŸani ÅŸi Dorohoi, există o mare nemulÅ£umire a cadrelor didactice.

Tot orarul ÅŸcolilor a fost dat peste cap, în ciuda celor declarate către Mediafax de dumneavoastră, domnule Remus Pricopie, că nu va fi afectat programul ÅŸcolar. SpuneÅ£i-i asta nepoÅ£elului meu, elev la clasa pregătitoare, care în zilele simulării pentru evaluarea naÅ£ională a stat acasă, la fel ca ÅŸi colegii săi, din lipsă de spaÅ£iu la ÅŸcoală.

SpuneÅ£i-le colegilor mei din tot judeÅ£ul, care vin luni, miercuri ÅŸi vineri la supravegheat, dimineaÅ£a, iar după-amiaza rămân la ÅŸcoală pentru a-ÅŸi face orele care erau, în mod normal, în programul de dimineaţă. Colegi foarte bucuroÅŸi, vă asigur, de zilele de recuperare pe care le veÅ£i oferi! De ce Dumnezeu nu corectează aceste lucrări profesorii de la clasă? Cei care îÅŸi cunosc elevii cel mai bine ÅŸi le pot explica, individual, ce a greÅŸit fiecare dintre ei? Asistat, eventual, de un alt profesor din ÅŸcoală, pentru a doua corectură.

Ce relevanţă mai au aceste lucrări dacă vor fi aduse la două săptămâni după ce le-au dat elevii? Un calcul simplu arată că din 19 februarie, data primei simulări la evaluarea naÅ£ională, până pe 7 martie, când vor fi făcute cunoscute rezultatele, au trecut două săptămâni ÅŸi câteva zile. Vor mai trece câteva zile până când lucrările vor ajunge din centrele de notare la profesorii de la clasă. Apoi, alte câteva zile, necesare profesorului să citească personal fiecare lucrare, pentru a le putea arăta elevilor ce ÅŸi cum au greÅŸit. O misiune extrem de grea, pentru că pe teze nu s-au făcut corecturi.

AÅŸadar, trebuie citite ÅŸi borderourile de notare. Iar dacă eÅŸti profesor la mai multe clase de-a VIII-a, de-a XI-a sau de-a XII-a, mai mare plăcerea! Asta după ce tu însuÅ£i ai corectat alte teze, din alte centre de evaluare, nu puÅ£ine, vreo 50-60 per capita de profesor.

A, uitasem că e ÅŸi perioada olimpiadelor, aÅŸa că trebuie să lucrezi ÅŸi cu olimpicii, iar sâmbăta trebuie să participi la olimpiada de la specialitatea ta.

Profesorii de limba română cunosc situaÅ£ia, sâmbătă au avut olimpiada, iar duminica au fost chemaÅ£i la corectat pentru evaluarea naÅ£ională. S-au relaxat deja, ÅŸtiu că guvernul se gândeÅŸte la ei ÅŸi le va da, la vară, zile de refacere. Cât despre faptul că, la Istorie, elevii claselor a XI-a au simulat ceva ce nu este în programa pentru examenul de bacalaureat ce să mai spunem?

Refrenul ministerului e că astfel le vor fi verificate competenÅ£ele! Asta o facem noi curent, profesorii de la clasă, încă din primul an de liceu, nu era nevoie să fie chemaÅ£i să simuleze jocul de fotbal când ei, la anul, vor fi examinaÅ£i din baschet! Åži ca să nu fiu acuzat că nu am o poziÅ£ie constructivă, propunerea mea este ca participarea cadrelor didactice la aceste simulări să fie remunerată, iar perioada pentru simulări să fie stabilită în săptămâna Să ÅŸtii mai multe, să fii mai bun! Să transmitem asta liderilor de sindicat care, la rându-le, să bată cu pumnul pe masa ministrului, care…este.

Mă grăbesc să închei scrisoarea, pentru că după-amiază mă aÅŸteaptă circa 70 de teze pe care trebuie să le corectez. Oare câte zile de refacere înseamnă asta? Vom vedea. Să sperăm că actualii proaspăt reconfirmaÅ£i guvernanÅ£i nu vor simula ÅŸi la vară plata pentru participarea profesorilor la examenele naÅ£ionale.

Multă sănătate destinatarilor ÅŸi gânduri mai bune pentru dascălii ţării!

Cu respect, Prof. dr. Daniel Botezatu, profesor asistent luni ÅŸi profesor evaluator vineri. În rest, profesor la Colegiul NaÅ£ional Mihai Eminescudin BotoÅŸani"

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lângă noi: Primul tramvai-cafenea din România a ieșit pe traseu!

astăzi, 11:38

Primul tramvai cafenea de la noi din È›ară a ieÈ™it pe traseu la IaÈ™i. TuriÈ™tii, dar È™i ieÅŸenii au îmbrățiÈ™at rapid ideea, mai ales că drumul este foarte atractiv, urcând dealul C...

Atenționare ISU Botoșani: Autorități pregătite pentru gestionarea situațiilor de urgență!

astăzi, 10:46

La nivelul judeÈ›ului BotoÈ™ani, toate instituÈ›iile cu rol în managementul situaÈ›iilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt în alertă, pregătite să inter...

Cod roșu de ploi torențiale și abundente în județul Galați!

astăzi, 10:13

Meteorologii au emis o nouă atenÈ›ionare meteo pentru judeÈ›ul GalaÈ›i. Astfel, pe 30 septembrie de la ora 00:00 până la ora 09:00 va fi COD ROȘU. În judeÈ›ul GalaÈ›i va ploua torenÈ...