SCRISOARE DE LA PRIETENI - In alte tari, cand porti tricoul cu Vasilache si steagul Romaniei, ai identitate: esti roman!

SCRISOARE DE LA PRIETENI - In alte tari, cand porti tricoul cu Vasilache si steagul Romaniei, ai identitate: esti roman!

MIHAELA NISTORICA

Se spune ca sportivii si artistii sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei, si asa este. Cand ajungi intr-o alta tara si te vezi scris intr-un program de festival in alta limba (de exemplu Romanya Vasilchci Kukla Tiyatrosu), alaturi de alte tari, esti mandru ca esti roman si ca poti concura alaturi de tari mai dezvoltate, poate.

Atunci steagul patriei are o semnificatie emotionanta, pentru ca reprezinta strazile orasului tau, oamenii, prietenii, familia pe care ai lasat-o in Botosani. Ti-e dor de tot si de toate cele pe care, stand aici zilnic, poate nu le apreciezi.

Sa umbli cu o insigna cu steagul Romaniei prin Botosani ar fi un act de nebunie pentru ca toti te-ar arata cu degetul si ar rade. Ei, dar in Turcia, Bulgaria sau in alte tari, cand porti tricoul cu Vasilache si steagul, ai identitate: esti roman si acolo te compari si vezi cat esti de bun.

Teatrul Vasilache este mai apreciat si cunoscut in afara. Nu putem raspunde la toate invitatiile pe care le primim din strainatate, pentru ca nu avem bani sa mergem.

Din pacate, nu am nici un nume de agent comercial din Botosani care sa fi sustinut financiar o astfel de participare la festival in strainatate.

Precizez ca noi nu mergem in turneu ca sa jucam spectacole si sa castigam bani, ci mergem la festivaluri unde aratam lumii evolutia artei papusaresti. E o intalnire intre creatori tocmai pentru a ne vedea ce am mai descoperit in acest domeniu.

Noi am socat de fiecare data cu ceva nou si nici noi n-am fost constienti de asta pana nu i-am vazut uimiti pe colegii de breasla din strainatate.

Daca ati filma reactia celor care urca pe scena dupa spectacol si ne roaga sa le aratam cum am facut magia manuirii marionetelor sau a unor efecte, v-ati da seama ca romanii sunt inventivi folosind mijloace simple. Spectacolul pe care l-am prezentat duminica aceasta, Clovnul, a fost invitat sa participe anul viitor in luna martie la Festivalul International Trac, editia a doua, ce va avea loc in Turcia, orasele Lüleburgaz Edirne si Kirklareli. Anul trecut am participat la prima editie.

Sper sa participam la acest festival, poate si la altele, sper sa fim sustinuti de Consiliul Local in continuare, pentru ca avem si "carcotasi" impotriva Teatrului, si puteti sa nu scrieti asta daca va deranjeaza, mai ales ca sunt alegeri. Copiii nu fac politica, nici arta pentru copii nu face.

Sa stiti ca transmisia pe Live.botosani e benefica pentru ca am fost urmariti de organizatorii turci si le-am spus ca pot accesa si arhiva, sa vada spectacolul. Iata ca ne-ati oferit o metoda mai buna decat expedierea prin posta, pe DVD, a spectacolului, pentru care va multumim!

Va trimit noutati pentru ca avem destule. Plecam la festival la Bucuresti si am invitat duminica doua spectacole de la Iasi, ca sa nu dezamagim copiii ce vor veni duminica, chiar de Mos Nicolae, si sa gaseasca Teatrul inchis, pentru ca noi suntem la Bucuresti. Sper sa vina public sa nu fie sala goala!

Cu drag, Mihaela Nistorica

Director adjunct, Teatrul de papusi Vasilache Botosani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
257

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
315

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
711

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...