Şcoala de acasă: Homeschooling-ul se întâmplă și în România!

Şcoala de acasă: Homeschooling-ul se întâmplă și în România!
Una dintre opțiunile pe care le avem pentru educația copiilor noștri e și cea a homeschooling-ului. Un fel de cireașă de pe tort pe la noi prin țară, am lăsat această variantă mai la finalul campaniei noastre Alternative există!, tocmai pentru a netezi drumul către deschidere și toleranță. Am stat de vorbă cu Gabriel, un părinte care a ales să facă homeschooling cu copiii săi și cu David, cel mai mare dintre ei. Am fost foarte curioși! Sperăm că și voi și că o să găsiți răspunsuri le întrebările voastre în ce ne-au declarat ei mai jos.

Gabriel Curcubet împreună cu soția sa, Gabriella, fac homeschooling (HS) cu cei patru copii ai lor din anul 2001. Gabriel este și președintele fondator al Asociației Home Schooling România.

David Curcubet are 17 ani și face homeschooling de 13 ani. Își doreste să urmeze mai departe studii de jurnalistică. David se află în această perioadă în Ungaria la Casa Fluturilor din Hajdúszoboszló, unde lucrează ca ghid deoarece vorbește maghiara, engleza, și rusa.

Academia Heidi: Știm că probabil ați auzit această întrebare de foarte multe ori. Totuși, de ce homeschooling?

Gabriel Curcubet: Facem HS din mai multe motive: copiii au parte de învățământ personalizat, copiii se pot socializa mult mai ușor decât la școala publică, costurile sunt mai mici, au parte de învățământ de calitate fiindcă putem folosi cele mai avansate manuale americane și cele mai bune programe educaționale.

Personal, am avut mulți prieteni și prietene, am fost secretarul UTC al liceului, am organizat foarte multe evenimente unde ne-am distrat cu prietenii, am fost foarte sociabil, dar sunt convins că educați acasă, copiii, se pot socializa mult mai ușor decât cei din școala publică. Adevărata socializare înseamnă mai mult decât distracție cu cei de vârsta ta! Înseamnă să-i înțelegi pe cei în vârstă, să poți comunica cu persoane mai tinere sau mai în vârstă, să poți conduce diferite grupuri, să știi să lucrezi în grup, și dacă ești mai în vârstă decât cei care te conduc, etc.

Academia Heidi: Care e cea mai frecventă reacție a celor care află prima dată că dvs. nu vă trimiteți copiii la o școală tradițională? Care sunt prejudecățile de care vă loviți cel mai des?

Gabriel Curcubet: De obicei oamenii gândesc cum au fost formați să gândească. Foarte puțini sunt cei care au o gândire originală. De obicei spun ceea ce aud la școala publică, la locul de muncă, la televizor, la facultate, ce au citit din cărțile scrise de cei care au absolvit școala publică. Deci pentru ei homeschooling este ceva anormal. Ei cred că dacă copilul nu merge la școală o să fie subdezvoltat, incapabil, o să fie ca un animal închis în cușcă, privat de libertate. Ei nu văd că tocmai homeschooling dă libertate, îi învață pe copii să fie responsabili, să ia decizii și să-și pună deciziile în practică. Majoritatea profesorilor nu sunt o excepție; ei gândesc la fel cum gândesc cei care i-au format. Nu este de mirare că profesorii gândesc astfel: ei sunt robii învățăturii primite la facultate, învățătură girată de psihologi cu "greutate". Totuși trebuie să amintesc că toți profesorii buni cu care am discutat cred că homeschoolingul este o opțiune foarte bună.

Academia Heidi: Pentru mulți dintre noi, homeschooling poate suna a vacanță continuă. Vă rugăm să ne explicați ce e strict și ce e flexibil în acest fel de a face școală.

Gabriel Curcubet: De fapt este o "școală altfel" în continuu. Avem orar, dar avem și libertatea de a schimba orarul la nevoie. De exemplu: dacă unul dintre copii rămâne în urmă la matematică, putem petrece mai mult timp împreună studiind matematică, chiar și în orele când am învăța istorie. Dar sunt și alternative la învățare: am învățat toată istoria de clasa a 8-a într-o săptămână. Avantajul a fost că fetița a învățat să vadă istoria în perspectivă. De regulă la școala publică nu poți vedea materia în perspectivă, și nici nu suntem învățați să vedem în perspectivă, fiindcă se dorește mai degrabă să depindem de profesori, pentru ca apoi, ca adulți, să avem nevoie întodeauna de cineva să ne spună ce să facem.

Academia Heidi: E despre ce trebuie să știi sau despre cum trebuie să fii ca să faci homeschooling în rol de profesor?

Gabriel Curcubet: Părintele nu este în rol de profesor. El este părinte. În primul rând trebuie să învețe să fie un părinte bun. Un părinte bun o să învețe să se ocupe de copil, și o să învețe să explice o materie anume propriului copil. Bineînțeles, sunt și manuale bune de pedagogie care pot fi citite de părinți. Și părinții pot înțelege un manual de pedagogie, dacă vor. Din păcate părinții sunt considerați proști de către majoritate profesorilor; asta vedem mai ales când le spui că faci homeschooling. De exemplu am avut o discuție cu un deputat cu două diplome care a încercat să-mi demonstreze că un părinte fără diplomă de profesor de istorie n-o să fie în stare să-și învețe copiii istoria antichității. Când i-am explicat că acum avem la dispoziție materiale video foarte bune pe DaVinci Learning sau alte canale TV cu documentare de calitate, secretara lui nu și-a mai putut abține râsul, atât de evidentă a fost neștiința cu care a vorbit deputatul cu două diplome.

Academia Heidi: Faptul că petreceți atât de mult timp cu copiii simțiți că ajută în relația pe care o aveți cu ei? Dacă da, în ce fel?

Gabriel Curcubet: Bineînțeles. Ei sunt pentru noi cei mai buni prieteni la fel și noi pentru ei. Discutăm despre problemele lor cu încredere. Prăpastia dintre generații creată artificial de școala publică apare foarte rar în familiile care fac homeschooling.

Academia Heidi: Povestiți-ne un pic despre cum se desfășoară o zi de lucru și cum vă decideți cine va fi profesorul?

Gabriel Curcubet: La noi soția predă materiile umane, eu cele reale plus istoria și geografia, preferatele mele. Cum soția este casnică ea învață cu copiii înainte de masă, iar eu după masă. Îi mai învăț și tâmplărie, grădinărit, etc. pe cei mici. Nu sunt tâmplar dar și eu am învățat să învăț și dacă ai acces la internet poți să înveți aproape tot chiar la nivel de facultate – aici mă gândesc și la cursurile gratuite de pe Coursera (acum accesibile chiar și pe echipamente cu Android) sau Khan Academy.

Academia Heidi: Credem că rolul de profesor pentru copiii dvs. vă solicită mult timp și energie. În ce măsură mai puteți să aveți grijă și de nevoile personale?

Gabriel Curcubet: Dacă îi înveți pe copii să învețe ei vor învăța și singuri chiar în clasele elementare. Deci noi nu trebuie să fim tot timpul lângă ei. Astfel avem timp și pentru alte activități. Soția a scris trei cărți pentru copii și o carticică despre homeschooling: "De ce educația acasă?", pe care sperăm să o și publicăm în curând. Dar dacă ești însurat și ai copii, atunci accentul se pune pe timpul petrecut cu familia. În gândirea egoistă din Europa anului 2014 nu prea există loc pentru familie. Să fii cu familia pare ceva de nesuportat, ceva care te obosește, ceva care te împiedică în atingerea țelului propus în viață. Și totuși noi vedem în fiecare zi, că o familie fericită poate să pună bazele unei cariere reușite, și poate duce la împlinire pentru o femeie, o mamă, un bărbat, un tată, copiii lor, și cum arată exemplele familiilor din țările cu tradiție în homeschooling, o împlinire chiar și pentru generația a treia și a patra.

Academia Heidi: Cât de dificil este din punct de vedere legal să faci homeschooling în România? Există un cadru legal pentru așa ceva?

Gabriel Curcubet: Nu avem o lege care să includă și homeschooling ca alternativă educațională. Nu este de mirare dacă ne gândim unde au învățat legiuitorii noștri. Dar nu este interzis să înscrii copilul la o școală în afara României. Astfel educația acasă este perfect legală dacă vă înscrieți copilul la o școală din afara României.

Academia Heidi: Dacă un părinte vrea să facă homeschooling cu copiii săi, unde găsește informațiile de care are nevoie?

Gabriel Curcubet: Deocamdată pagina noastră de internet este în construcție. Avem o pagină de Facebook a asociației noastre, Asociația Home Schooling România, unde publicăm informații legate de legalizare și conferințele organizate de noi. Încercăm să răspundem la întrebări, dar nu dorim să fim singurii care se ocupă de homeschooling. Noi lucrăm în mod voluntar și avem limitele noastre, atât tehnice cât și financiare.

Totuși am reușit să publicăm și o carte "Educația acasă, o alegere corectă", de Chris Klicka, pe care o recomand tuturor celor care doresc să facă HS, respectiv formatul electronic a cărții despre educația acasă scrisă de soția mea. Oricine dorește informații despre HS sau cele două cărți pot scrie la: curcubetg@gmail.com sau telefona la 0726265566. Vom răspunde cu plăcere în funcție de timpul și posibilitățile pe care le avem la dispoziție.
academiaheidi.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
110

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
169

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...

E prima dată când s-a întâmplat așa ceva: Pacient cu AVC transferat cu elicopterul de la Cluj la Suceava pentru a fi salvat!

astăzi, 15:25
874

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a fost transferat de la Cluj Napoca un pacient cu AVC, fiind prima solicitare de acest fel de la un centru universitar.Potrivit purtătorului de c...