Schimbare majora in fruntea Armatei: Klaus Iohannis a numit un nou sef al Statului Major

Klaus Iohannis a schimbat conducerea Armatei Romane: presedintele l-a numit luni in functia de sef al Statului Major pe generalul-locotenent - cu trei stele Nicolae-Ionel Ciuca, incepand cu data de 1 ianuarie 2015. Ciuca a fost pana la acest moment loctiitorul actualului sef al Statului Major, generalul de aviatie Stefan Danila. Danila fusese numit de Traian Basescu in fruntea Armatei in 2011.

Ciuca (47 de ani) a fost sef al Statului Major al Fortelor Terestre, iar intre anii 2001 si 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut si drept Scorpionii Rosii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), si Antica Babilonia, Irak (2004), conform Hotnews.

Ciuca face parte din categoria ofiterilor care si-au castigat gradele in teatrele de operatiuni, el fiind singurul general roman care a condus personal o misiune de lupta (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat in Irak).

Batalia de la Nassiria (Irak, mai 2004), in care trupele romanesti au fost conduse de Nicolae Ciuca, este prima batalie la care soldatii romani au fost combatanti activi dupa al doilea razboi mondial.

Generalul Nicolae Ciuca este singurul ofiter care a comandat de doua ori parada militara de 1 Decembrie pe sub Arcul de Triumf, potrivit Radio Romania. 

Presedintele Iohannis a semnat decretul privind numirea generalului Ciuca luni, 29 decembrie. Aceasta este prima schimbare majora facuta de Klaus Iohannis in domeniul apararii si securitatii nationale de la preluarea mandatului de presedinte. Reamintim ca seful Statului Major al Armatei este membru al CSAT.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leon Dănăilă despre ultimele clipe ale soției sale, Alexandrina: ”Nu am încetat să-i duc flori nici când se afla în stare de inconștiență pe patul de spital!” (Foto, Video)

astăzi, 11:43

Puțini știu că medicul Leon Dănăilă a fost un soț împlinit, un bărbat care și-a iubit și încă își iubește soția, chiar și după moarte. Cei doi s-au cunoscut la Com...

Biserica nouă de la Mănăstirea Popăuţi va fi în sărbătoare! Ridicată în șase luni, pictată în șapte ani!

astăzi, 10:39

În ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, marți, 1 octombrie 2024, Biserica nouă cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“, a Mănăstirii Popăuţi î...

Alertă de vreme rea: Cod galben în toată țara, inclusiv în județul Botoșani!

astăzi, 10:17

În intervalul 29 septembrie, ora 10:00, 30 septembrie, ora 22:00, meteorologii anunță vreme rea. A fost emis un cod galben valabil în toată țara. În intervalul menționat, ave...