Scenariu halucinant in presa rusa: Romania ar putea lucra la o arma nucleara!

O publicatie electronica rusa lanseaza un scenariu incredibil dupa explozia produsa luni la Centrul de cercetare stiintifica pentru aparare nuclearo-bacteorologico-chimica din Bucuresti, spunand ca Romania si-ar crea propriul arsenal nuclear si ca este pe cale de a adera la clubul statelor nucleare, informeaza Newsin.

Chiar daca un reprezentant al Ministerului roman al Apararii a declarat ca populatia nu este pusa sub amenintare de consecintele acestei EXPLOZII, apar intrebari de alt ordin, afirma marti un articol gazduit de publicatia electronica rusa Forum.msk. "Intrebarea este ce fel de uzina este aceasta, care se specializeaza pe cercetari nucleare? De cercetari in general se ocupa institutele stiintifice, iar uzinele produc. Deci ce produce uzina de la Bucuresti?, se intreaba autorul materialului, care semneaza doar cu initialele.

"Si oare nu ne asteapta in viitor aderarea Romaniei la clubul tarilor nucleare, mai ales ca se stie ca pretentiile acestei tari asupra teritoriilor din fosta URSS s-au mentinut si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial - exemple fiind evenimentele din Republica Moldova din anii '90 sau recentul proces impotriva Ucrainei privind Insula Serpilor?", continua sirul intrebarilor insinuante.

Articolul de pe Forum.msk, o publicatie "deschisa", ce poate gazdui si materiale trimise de cititori, reaminteste ca la sfarsitul anilor '80 au existat informatii potrivit carora Romania are un program separat, sub umbrela programului privind energia nucleara, care isi propunea crearea pana in anii 2000 a armei nucleare. In 1985, conducerea Romaniei si-a pus problema studierii posibilitatii crearii armei nucleare si savantii romani au asimilat tehnologia obtinerii plutoniului, scrie Forum.msk.

Inspectiile nucleare desfasurate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) in anii 1990 si 1992 au aratat ca, incepand cu 1985, Romania a desfasurat experimente secrete in vederea obtinerii pe cale chimica a plutoniului (prin folosirea reactorului nuclear american de model TRIGA) si a unei cantitati limitate de uraniu imbogatit, la fel, de origine americana.

Succesul acestor cercetari i-a permis lui Ceausescu sa declare oficial in mai 1989 ca, din punct de vedere tehnic, Romania este capabila sa produca arma nucleara. In orasul Pitesti a fost creata o instalatie industriala avand capacitatea de producere a un kilogram de plutoniu pe an, cu perspectiva folosirii acestuia ca focoasa militara la rachetele cu raza medie de actiune de tip SCUD (fie de productie proprie, fie cumparate din Coreea de Nord sau China).

Pana in anul 1990 la combinatul chimic din Pitesti au fost produse 585 de tone de combustibil nuclear. In august 1991 Romania a cumparat licenta de la concernul canadian AECL pentru tehnologia integrala de producere a combustibilului nuclear. In perspectiva se are in vedere si prelucrarea repetata a deseurilor existente.

Publicatia rusa mai scrie ca in localitatea Colibasi din suburbia Pitestiului se afla Institutul pentru Reactori Energetici, care, cu ajutorul SUA si Canadei, se reprofileaza in prezent asupra perfectionarii tehnologiilor de producere a propriului combustibil pentru centralele atomo-electrice la combinatul petrochimic din oras. Cel mai important depozit de material radioactiv este situat in judetul Bihor. Apa grea este produsa la combinatele chimice din orasele Turnu-Magurele si Drobeta Turnu-Severin.

Au fost deja obtinute 140 de tone, iar din Canada au fost cumparate alte 335 de tone. In 1991 Romania a fost de acord sa puna sub controlul total al AIEA materialele sale nucleare si centrele de cercetari nucleare. In urma unor inspectii ale obiectivelor nucleare ale Romaniei, in aprilie-mai 1992 au fost gasite 450 grame de plutoniu intr-un laborator secret al Institutului energiei atomice din Pitesti. Iar la sesiunea Consiliului guvernatorilor AIEA din 17 iunie 1992 Bucurestiul a fost avertizat sa-si incheie total programul militar nuclear punandu-i-se un sir de conditii. Printre acestea au fost cererea de a incetare a cercetarilor nucleare in scopuri militare si distrugerea echipamentului industrial destinat acestor scopuri, dar si altele, care au fost indeplinite de Bucuresti, ceea ce a fost confirmat de un nou control al AIEA in aprilie 1994.

In urma acestui control, Romaniei i s-a permis sa reia intr-o forma reprofilata activitatea centrelor nucleare, sa cumpere din Canada si SUA combustibil nuclear pentru primul reactor de la Cernavoda si sa reia productia de apa grea, relateaza Forum.msk. Dar nu exista niciun fel de garantii ca programul militar nuclear romanesc a fost incheiat complet, continua autorul articolului postat de site-ul rusesc.

Romania nu este prea corecta in alte domenii ale industriei de aparare, de exemplu este celebra pentru modernizarea fara licenta a unor sisteme de inarmare sovietice, in special a tehnicii aviatice, afirma autorul articolului. De asemenea, in 2003 Rusia a evacuat din Romania 13,5 kilograme de uraniu pentru armament, care se pastra in conditii improprii de securitate la un obiectiv nuclear construit inca din perioada sovietica.

Aceasta operatiune secreta a fost finantata de SUA, care considera asemenea actiuni drept masuri de prevenire a terorismului nuclear. Uraniul, pastrat la Institutul de Cercetari Nucleare din orasul Pitesti in cantitati suficiente crearii bombei nucleare, a fost evacuat din Romania si transportat la Novosibirsk. Dar se pare ca mai sunt posibile surprize, conchide ziarul electronic rusesc Forum.msk.

Guvernul Romaniei si cel al Federatiei Ruse au semnat la 19 februarie la Bucuresti Acordul privind cooperarea pentru transferul combustibilului nuclear iradiat de la reactorul nuclear de cercetare din cadrul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei de la Magurele.

Romania va transfera 200 de kilograme de combustibil nuclear uzat catre Rusia, in baza proiectului "Russian Research Reactor Fuel Return", costurile transportului - estimate la 4,5 milioane de dolari - fiind suportate de Departamentul pentru Energie al SUA.

Sursa: Front News

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a se prelungesc până pe 13 iunie

Joi, 8 Iunie 2023
74

Înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a se vor prelungi până pe 13 iunie, iar probele de competenţe din cadrul examenului de Bacalau...

Salariile de bază ale personalului din sănătate, asistenţă socială, apărare şi ordine publică se majorează de la 1 iunie

Joi, 8 Iunie 2023
216

Salariile de bază ale unor categorii de personal din sănătate şi asistenţă socială, dar şi din apărare, ordine publică şi securitate naţională sunt majorate de la 1 iunie până la n...

Cinci persoane rănite, după ce un autocar cu numere de Botoșani a ieșit în decor

Joi, 8 Iunie 2023
428

Cinci persoane au fost rănite, joi, în urma unui accident rutier produs pe DN 2, în judeţul Vrancea, anunţă Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române.Conform sursei cita...