Scandal "patriotic": O cantareata din R.Moldova si-a luat cetatenia romana ca sa se plimbe prin UE

O cantareata basarabeanca si-ar putea pierde cetatenia romana, abia dobandita, dupa ce a scris pe o retea de socializare ca ea, de fapt, nu se considera romanca si a vrut doar pasaport pentru a circula liber in interiorul Uniunii Europene.

La doar o zi dupa ce a jurat "sa fie devotata patriei si poporului roman, sa apare drepturile si interesele nationale, sa respecte Constitutia si legile Romaniei", cantareata basarabeanca Irina Tarasiuc a dezvaluit si adevaratul motiv pentru care si-a dorit sa fie cetatean al Romaniei, potrivit Antena 3.

"Pasaportul romanesc este pentru mine doar o viza care-mi permite sa fiu mobila, nu inseamna cetatenie. Eu sunt moldoveanca si punctum", a transmis artista pe Facebook, intr-un mesaj scris in caractere chirilice.

Mesajul artistei a starnit un val de proteste pe Facebook. Comentariile la postarea sa au curs garla, iar mama artistei a amenintat cu puscaria unul din internauti care a comentat pe pagina de socializare a Irinei, dupa care i-a telefonat. Internautul a postat inregistrarea discutiei pe Internet, relateaza Unica.md.

Mai mult, a fost creat si un grup - Irina Tarasiuc fara "viza"! - care a adunat deja sute de membri.

Ulterior, a iesit la iveala si faptul ca Tarasiuc este implicata activ intr-o campanie politica pro-rusa, fiind cunoscuta drept o apropiata a lui Igor Dodon, presedintele Partidului Socialistilor din Republica Moldova, un sustinator al apropierii Chisinaului de Moscova.

Cantareata ar putea ramane fara cetatenie
 
Deputatul PMP Eugen Tomac a declarat, la Adevarul LIVE, ca oamenii care manifesta dispretul fata de statul roman nu sunt demni de a primi cetatenie romana.

"Atunci cand o doamna, intr-un mod uluitor, isi manifesta dispretul fata de cetatenia romana, fata de statul roman, sunt oameni nedemni de a fi cetateni romani. Acesta a fost motivul pentru care in aceasta dimineata am facut o solicitare la autoritatea nationala pentru cetatenie in baza ART 21, al 1, litera a si am cerut acelei doamne sa i se retraga cetatenia, sa i analizeze dosarul din nou", a spus Tomac.

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie din Romania ia acum in calcul retragerea cetateniei romane acordate cantaretei.

"ANC a luat act de afirmatiile doamnei Irina Tarasiuc si a inregistrat sesizarile privind retragerea cetateniei romane a susnumitei. Comisia pentru Cetatenie urmeaza sa analizeze si sa verifice indeplinirea conditiilor legale privind retragerea cetateniei romane. De asemenea, o serie de cetateni romani au transmis in scris petitii prin care doresc sa afle pozitia ANC in ceea ce priveste aceasta speta. Sesizarile au fost inregistrate si inaintate conducerii ANC, respectiv Comisiei pentru Cetatenie, in vederea analizarii si formularii unui punct de vedere asupra acestui caz", a transmis ANC, in urma unei solicitari facute de Adevarul.

Din 1990 pana in prezent, autoritatile romane au anulat cetatenia doar in trei cazuri. Este vorba despre o frauda si doua situatii care tineau de securitatea nationala.

Reactia cantaretei

Contactata de perfecte.md, artista a comentat posibilitatea de a pierde cetatenia.

"Nu am jignit pe nimeni si nu cred ca exista niciun motiv argumentat pentru ca sa mi se retraga cetatenia romana. Nu am facut rau nimanui. Am fost in Romania la concursuri, am prieteni in Bucuresti. Daca prin retragerea cetateniei romane o sa le fie mai usor sa traiasca, poftim. Principalul e sa fie pace si liniste in familia mea. Consider ca este un mare plus sa ai dubla cetatenie. Astfel poti fi mobil si calatori. Daca mi-o retrag, asta e...", a declarat interpreta.

Pe de alta parte, sotul Irinei, Serghei, a comentat situatia ca fiind una exagerata: "Presa are tendinta sa faca din tantar armasar. Noi am dorit redobandirea cetateniei pentru a putea fi mobili si pentru posibilitatea de a circula, dar nu am stiut, acum 3 ani, ca vor exista pasapoartele biometrice, care ar facilita acest lucru. Cel mai important lucru este ca suntem sanatosi si fericiti, iar retragerea cetateniei Irinei este un semn ca asa va fi mai bine, pentru ca intr-un final tot ce se face se face spre bine", a declarat acesta pentru jurnalistii moldoveni. (Ziare.com)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Centrul Județean de Excelență Botoșani organizează testare pentru admiterea în anul școlar 2024-2025!

Thursday, 10 October 2024

Testarea elevilor va avea loc sâmbătă aceasta, pe data de 12 octombrie 2024, la ora 9:00. Elevii vor trebui să fie prezenți în sala de examen între orele 8:30 - 8:45. Centr...

AJPIS: Bani în avans pentru persoanele cu nevoi speciale din Botoșani!

Thursday, 10 October 2024

Suma totală platită este  de 10.754.639  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Indemnizația lunară acordată persoanei cu handicap grav - Bugetul personal c...

Ansambluri folclorice din țară, Ucraina și Republica Moldova, pe scena unui festival dintr-o localitate din Botoșani!

Thursday, 10 October 2024

Evenimentul, programat pentru 13 octombrie 2024, marchează o revenire mult așteptată, ediția anterioară având loc în 2009. Această reluare a festivalului aduce și o noutate: evenime...