Scăldatul interzis în locuri neamenajate

Scăldatul interzis în locuri neamenajate
Numărul botoşănenilor care au murit înecaţi în apele curgătoare sau cele stătătoare de pe raza judeţului a crescut la zece.

Pentru recuperarea trupurilor neînsufleţite ale acestora, martorii tragediilor au solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani. Majoritatea victimelor sunt adolescenţi care, fie din neatenţie, fie din teribilism, s-au aventurat în locurile periculoase pentru înot, pierzându-şi astfel viaţa.
 
Intervenţiile de căutare şi aducere la mal a trupurilor neînsufleţite au durat între 36 de ore şi câteva minute. Întrucât nu cunoşteau cu exactitate locurile în care victimele au intrat în apă scafandrii au fost nevoiţi să verifice suprafeţe foarte mari, în condiţii de vizibilitate minimă. Ultimele tragedii s-au petrecut în ziua de 18 iulie, când doi tineri, de 17, respectiv 16 ani, au murit înecaţi în timp ce se scăldau primul în pârâul Ghireni, de pe raza localităţii Mitoc, iar al doilea în iazul Ivăşcoaia, din Flămânzi. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani face un apel către părinţi să-şi supravegheze copiii şi să nu-i lase la joacă pe malurile râurilor, lacurilor sau canalelor de irigaţii.

Totodată reamintim primarilor şi deţinătorilor de acumulări, lacuri şi balastiere că potrivit Ordinului Prefectului nr. 161 din 25 iulie 2007 privind unele măsuri de prevenire a riscurilor de înec sau îmbolnăviri datorate scăldatului în locuri periculoase sau ape neavizate sanitar au obligaţia să identifice şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea "Scăldatul interzis, pericol de înec" în zonele periculoase pentru scăldat sau înot.

În acelaşi timp se impune desfăşurarea unei campanii de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locurile periculoase prin afişarea la primării, şcoli, biserici, pieţe, dispersare a unor materiale preventive în care să fie prezentate prevederile actelor normative cu privire la scăldat/înot în locuri periculoase precum şi nominalizarea acestor zone.

De asemenea, pe timpul sezonului estival este necesară intensificarea controalelor privind respectarea regulilor de prevenire şi interzicere a scăldatului în locuri periculoase.
Totodată se recomandă populaţiei să frecventeze numai locurile special amenajate pentru înot şi să respecte avertizările privind interzicerea scăldatului în alte zone decât cele autorizate.


Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
110

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
64

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
68

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...