SCAD PENSIILE? (I)

Reprezentantii Guvernului spun ca nu scade nicio pensie, cu excepţia unora dintre pensiile speciale, care vor fi recalculate în termen de 5 luni de zile ţinând cont de principiul contributivităţii.

În România, sunt astăzi aproximativ 5.800.000 de pensionari. Dintre aceştia, în jur de 180.000 beneficiază de pensii speciale. Aproximativ 85% dintre cei care au pensii speciale - poliţia, armata – nu vor avea pensia diminuată în urma recalculării.  

De asemenea, nu va fi diminuată pensia socială minimă. Ea se va aplica în continuare şi va fi indexată, anul acesta, cu valoarea inflaţiei. Indexarea pensiei cu 100% rata inflatiei are rolul de a garanta o putere de cumparare constanta a pensionarilor cu venituri foarte mici.

În cazul militarilor, de exemplu, pensiile până în 30 de milioane de lei nu scad, ba chiar, în cazul pensiilor cu valori de 14-15 milioane de lei, se vor înregistra cresteri.

Scăderea cuantumurilor pensiilor speciale în urma recalculărilor se datorează faptului că, acest cuantum al acestor pensii, a fost stabilit nu după principiul contributivităţii, ci ca procent din veniturile pe care le-a avut o persoană în ultima lună de activitate. Şi la legea salarizării unice s-a avut grijă ca cei din Justiţie, Armată, Politie, să fie urcati spre varful grilei, in raporturile de 1-12. Asta şi pentru că ei au parte de anumite incompatibilităţi, nu pot desfasura alte activităti decât cele pentru care sunt angajaţi. De ce? Având venit mare, şi contribuţia, în consecinţă va fi corelată cu venitul, iar pensia rezultată va fi, evident mai mare. De exemplu, la Justiţie, când s-a făcut legea salarizării unitare sporul de 65% a fost introdus în salariu, tocmai pentru ideea că vor avea salariu mare şi vor avea o contribuţie mare la pensie şi de acolo să aibă o pensie pe măsură.

Economiile care se fac sunt undeva între 500 şi 800 de milioane de euro din recalcularea acestor pensii speciale.

Pot exista situaţii dincolo de această lege a sistemului militar de pensii, pentru recunoaşterea unor merite excepţionale, în forma unor rente viagere sau, pensii de excelenţă pentru artişti.

De exemplu, transmit reprezentantii Guvernului, dacă în sistemul de apărare exista un militar sau militari care în afara graniţelor ţării au performanţe extraordinare se poate găsi o formulă punctuală de recompensare, se poate utiliza un mecanism al pilonului III de pensii care nu are legătură cu sistemul public.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru de la afumătoarea din curte, au fost chemați pompierii!

astăzi, 08:12

A pus preparatele din carne la afumat, dar a lăsat focul nesupravegheat. În lipsa lui, grăsimea scursură s-a aprins. Un vecin a observat flăcările și a dat alarma. Evenimentul a avut lo...

Calendar ortodox, 22 decembrie: Sf. Ier. Petru Movilă, Mitropolitul Kievului; Sf. Mare Mc. Anastasia (Zi aliturgică)

astăzi, 08:00

Acest sfânt ierarh, Petru Movilă (†1646), de neam român, s-a născut la Suceava în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă, mai târziu domnitor în Muntenia şi Mo...

Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului!

Saturday, 21 December 2024

După depunerea jurământului de către senatorii aleși pe 1 Decembrie, plenul Senatului și-a ales noua conducere, din care fac parte reprezentanții tuturor partidelor. Senatorul Doina Federo...