Satul in care nu calca niciun picior de barbat: "Femeile nu mai traiesc cu teama, agresorii nu le mai pot rani"

In Africa, exista un sat locuit doar de femei, dupa ce barbatilor le-a fost interzis accesul. Intial, satul Umoja, din Kenya, era un centru pentru femeile care au supravietuit violentelor sexuale. S-a dezvoltat insa si acum traieste aici o adevarata comunitate.
Jane povesteste ca a fost violata de trei barbati care purtau uniforme Gurkha. Ea pazea turma de oi si capre a sotului sau si cauta lemne pentru foc atunci cand a fost atacata, potrivit The Guardian.

"Imi era atat de rusine, incat nu puteam vorbi cu nimeni despre asta, nu puteam povesti altcuiva. Mi-au facut niste lucruri cumplite", povesteste femeia, cu ochii in lacrimi.

Are doar 38 de ani, dar pare mult mai in varsta. I-a aratat jurnalistei britanice o cicatrice la picior, a fost ranita cu o piatra atunci cand violatorii sai au trantit-o la pamant. Cu o voce calma, Jena isi continua tematoare povestea:

"In cele din urma i-am spus mamei sotului meu, pentru ca trebuia sa explic ranile si depresia cu care ma confruntam. Mi s-au dat leacuri traditionale, dar nu au ajutat. Cand ea i-a spus sotului meu despre viol, el m-a batut cu un baston. Asa ca am disparut si venit aici cu copiii mei".

Jane este un rezident al Umoja, un sat din nordul Kenyei, inconjurat de un gard de spini. Gainile si caprele se plimba, evitand rogojinile de bambus pe care femeile stau si fac bijuterii pentru a le vinde turistilor. Degetele femeilor se misca cu repeziciune, in timp ce ele discuta si rad fericite. Hainele stau la uscat pe acoperisurile colibelor facute din balegar, bambus si nuiele.
Linistea este intrerupta doar de ciripitul strident pasarilor. Este un sat tipic regiunii Samburu, cu exceptia unui singur lucru: niciun barbat nu locuieste aici.

Sosirea jurnalistei a fost intampinata cu dansuri si cantece. Femeile poarta costume traditionale Samburu, tricouri viu colorate si o Kanga (o folie colorata) legata pe umeri. Coliere din siruri de margele viu colorate fac modele circulare uimitoare in jurul gatului. Hainele colorate contrasteaza cu aerul uscat si terenul arid.

Satul a fost fondat in anul 1990 de un grup de 15 de femei care au supravietuit agresiunii sexuale: ele au fost violate si batute de catre soldati britanici. Populatia Umoja s-a extins acum pentru a include orice femeie sau fata care fuge de FGM (mutilarea genitala a femeilor), violenta domestica ori viol - toate aceste atrocitati sunt norme culturale in Samburu.

Rebecca Lolosoli este fondatorul Umoja. O lunga perioada a fost spitalizata, dupa ce a fost batuta de un grup de barbati care au auzit de ideea sa de a crea o comunitate bazata pe matriarhat. Bataia a fost o incercare de a-i da o lectie pentru ca a indraznit sa vorbeasca cu femeile din satul ei cu privire la drepturile lor. Primele membre Umoja au venit din satele izolate de pe valea Rift. De atunci, femeile si fetele care aud de refugiu vin sa invete sa faca comert, sa-si creasca copiii si sa traiasca fara teama de violenta si discriminare. "Aici, femeile nu mai traiesc cu teama, agresorii nu le pot rani", spune Lolosoli. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

Thursday, 28 November 2024

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

Thursday, 28 November 2024

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

Thursday, 28 November 2024

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...