Sarea românească, în pericol să iasă de sub controlul statului

Sarea românească, în pericol să iasă de sub controlul statului
Sarea românească se află în pericolul de a ieşi de sub controlul statului, atrage atenţia Ionel Blănculescu, secretarul general al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, care a spus că pregăteşte un "warning sign" (n.r. semnal de alarmă) pentru premierul Victor Ponta.
    
"Pregătesc pentru primul-ministru un «warning sign», pe care i-l voi înmâna în câteva zile şi care îl atenţionează asupra pericolului în care se află sarea românească. Sarea noas­tră se află într-un mare pericol de a fi pierdută de sub controlul statului. Este aproape o certitudine, pentru că «Salrom» (n.r. Compania Naţională a Sării) este deţinută în proporţie de 48,99% de Fondul Proprietatea, care are o prezenţă străină de 52%. În acelaşi timp, există o directivă europeană care prevede că, în unele ţări europene, unde există sare care are o anumită formulă chimică, rezervele de sare nu mai pot fi exploatate decât în proporţie de 30% pe an din cotele stabilite în acest sens, din motive de mediu. Printre aceste state se numără Germania şi Austria. România nu se află sub incidenţa Directivei, întrucât sarea noastră are altă formulă chimică. De aceea, ţara noastră a devenit un «El Dorado al sării». Dacă, printr-o complicitate, FP, care este condus de străini, mai obţine 1% din «Salrom», atunci pierdem controlul asupra sării", a spus Ionel Blănculescu.

Ionel Blănculescu ne-a precizat că realizează o analiză pe această temă, pe care o va da premierului.

Blănculescu: "Au loc preluări aproape ostile în industria alimentară" 
    
În ţara noastră au loc preluări "aproape ostile" de producători din industria alimentară, în special din sectorul uleiului şi cel al zahărului, potrivit lui Ionel Blănculescu. Domnia sa opinează că, în acest fel, unele corporaţii obţin controlul în domeniile amintite, adăugând: "Se observă deja colţii crizei alimentare, prin creşterea preţurilor. Pe piaţa românească, se doreşte crearea unui oligopol, doar două-trei companii urmând să deţină controlul în industria alimentară. O situaţie precară ca cea în care ne aflăm este momentul optim pentru preluări ostile, existând companii aflate în dificultate care, vor nu vor, trebuie să vândă, pentru a scăpa de presiunea sub care se află".
    
În urmă cu câteva zile, "Tereos", cel mai mare producător de zahăr din Franţa şi cel de-al patrulea la nivel mondial, a preluat fabrica "Zahărul" Luduş din judeţul Mureş de la fostul acţionar "Marquenterre Group". Francezii anticipează că fabrica româneas­că va ajuta la onorarea cererilor, care vor creşte semnificativ în următorii ani.
    
Pe piaţa uleiului, în luna iulie, companiile "Bunge" şi "Prio Foods" au anunţat încheierea unui parteneriat privind integrarea capacităţilor de procesare a seminţelor oleaginoase deţinute în Ro­mânia. "Noua entitate se va numi «Bunge Prio Coöperatief U.A.» şi va îngloba, din partea «Bunge», fabrica de ulei vegetal din Buzău şi divizia de îmbuteliere, iar din partea «Prio» fabrica de biodiesel şi cea de ulei vegetal recent construită lângă localitatea Lehliu Gară", arăta, la vremea respectivă, un comunicat al "Bunge".
    
Totodată, fabrica de ulei "Argus" Constanţa reprezintă mărul discordiei dintre două tabere, una condusă de omul de afaceri Cătălin Chelu şi cealaltă reprezentată de "SIF Oltenia" şi alţi acţionari ai "Argus", care se luptă pentru controlul companiei.

bursa.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
344

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
491

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
609

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...