"Pacea nu e ceva ce ți-ai dori. Pacea e ceva ce faci, e ceva ce creezi, e ceva ce ești, e ceea ce dai mai departe." (John Lennon)
Aceasta a fost ideea care a stat la baza proiectului Școlii Gimnaziale Nr. 11 BotoÈ™ani. "Cuvinte de poveste", proiectul care a implicat sute de elevi, cadre didactice È™i părinÈ›i, a plecat de la premisa că lucrurile mari se fac cu paÈ™i mici. Că pacea, atât de dorită, visată, cântată în poeme de neuitat, nu poate fi impusă È™i nu se obÈ›ine de azi pe mâine, ci cu suflet curat, prin cunoaÈ™tere. EducaÈ›ia poate sădi în sufletele pure ale copiilor seminÈ›e care să încolÈ›ească devreme: nevoia de autocunoaÈ™tere, frumuseÈ›ea comunicării pline de substanță È™i urmarea firească a primelor două, cunoaÈ™terea celui de alături. Cuvinte magice, de poveste, nu atât prin formă, cât prin fond – profund, complex, cu ecou puternic în inimă.
"Cu...vântul PACE este joc È™i poveste" au gândit clasele pregătitoare, care au construit moriÈ™ti multicolore, puse în miÈ™care doar de puritatea din ochii copiilor È™i de forÈ›a (cu)vântului. Cadrele didactice È™i elevii claselor primare au primit invitaÈ›ia de a participa la un concurs de fotografie, desfășurat sub sloganul "Pacea începe cu un zâmbet" È™i la un concurs literar care a încercat să descopere câtă putere ascund cuvintele. Activitățile au continuat la bibliotecă, apoi pe terenul de sport al È™colii, unde celor mici s-au alăturat È™i elevii de gimnaziu. DeÈ™i nu au fugit de joacă, cei mari au desfășurat È™i activități de cercetare, dezbatere, socializare È™i multe altele. Am păstrat porumbelul alb, simbol delicat al unui vis; am păstrat culorile încărcate de tradiÈ›ie ale steagurilor; am păstrat gândurile universal valabile È™i am individualizat demersul, astfel încât să putem culege roadele dorite fără a altera reprezentarea generală a ceea ce înseamnă "Pace".
Săptămâna 14–18 noiembrie a fost una plină, activitățile È™i concursurile propuse elevilor urmărind atingerea unui singur scop: aprofundarea noÈ›iunilor de pace interioară È™i autocunoaÈ™tere, prin conÈ™tientizarea nevoii de liniÈ™te în microgrupul din care facem parte È™i de pace în comunitatea È™colară.




