Săptămâna Educației Globale la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, în "Cuvinte de poveste"! FOTO

S-a încheiat Săptămâna Educației Globale. Cu obiective bine stabilite, activitățile la care s-a angajat fiecare unitate de învățământ au căutat originalitatea și o modalitate de a-i provoca pe cei mici și mari în egală măsură. Departe de a fi o noutate, tema păcii în lume stârnește mereu interes, din motive lesne de înțeles; pentru cei mici însă, "pacea" este o noțiune abstractă. Sigur că și-o doresc, au învățat de la cei mari. Că nu toți au parte de ea, au aflat de la știri. Și totuși, cum ajungem la Pace?

"Pacea nu e ceva ce ți-ai dori. Pacea e ceva ce faci, e ceva ce creezi, e ceva ce ești, e ceea ce dai mai departe." (John Lennon)

Aceasta a fost ideea care a stat la baza proiectului Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani. "Cuvinte de poveste", proiectul care a implicat sute de elevi, cadre didactice și părinți, a plecat de la premisa că lucrurile mari se fac cu pași mici. Că pacea, atât de dorită, visată, cântată în poeme de neuitat, nu poate fi impusă și nu se obține de azi pe mâine, ci cu suflet curat, prin cunoaștere. Educația poate sădi în sufletele pure ale copiilor semințe care să încolțească devreme: nevoia de autocunoaștere, frumusețea comunicării pline de substanță și urmarea firească a primelor două, cunoașterea celui de alături. Cuvinte magice, de poveste, nu atât prin formă, cât prin fond – profund, complex, cu ecou puternic în inimă.

"Cu...vântul PACE este joc și poveste" au gândit clasele pregătitoare, care au construit moriști multicolore, puse în mișcare doar de puritatea din ochii copiilor și de forța (cu)vântului. Cadrele didactice și elevii claselor primare au primit invitația de a participa la un concurs de fotografie, desfășurat sub sloganul "Pacea începe cu un zâmbet" și la un concurs literar care a încercat să descopere câtă putere ascund cuvintele. Activitățile au continuat la bibliotecă, apoi pe terenul de sport al școlii, unde celor mici s-au alăturat și elevii de gimnaziu. Deși nu au fugit de joacă, cei mari au desfășurat și activități de cercetare, dezbatere, socializare și multe altele. Am păstrat porumbelul alb, simbol delicat al unui vis; am păstrat culorile încărcate de tradiție ale steagurilor; am păstrat gândurile universal valabile și am individualizat demersul, astfel încât să putem culege roadele dorite fără a altera reprezentarea generală a ceea ce înseamnă "Pace".

Săptămâna 14–18 noiembrie a fost una plină, activitățile și concursurile propuse elevilor urmărind atingerea unui singur scop: aprofundarea noțiunilor de pace interioară și autocunoaștere, prin conștientizarea nevoii de liniște în microgrupul din care facem parte și de pace în comunitatea școlară. 






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...

ANM: Vreme cu temperaturi peste normalul perioadei!

astăzi, 09:40

În locul temperaturilor scăzute specifice acestei perioade, ne vom bucura de valori termice pozitive, care ne vor răsfăța simțurile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a pu...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (337)

astăzi, 09:00

REVISTA “EPIGRAMA” (NUMĂRUL 110) A  apărut „EPIGRAMA” nr. 110 care este, după cum spune redactorul-şef în editorialul său, „al patrulea realizat î...