Sanctiuni mai dure pentru incalcarea normelor de sanatate publica. Amenzile pot ajunge la 50.000 de lei

Sanctiuni mai dure pentru incalcarea normelor de sanatate publica. Amenzile pot ajunge la 50.000 de lei
Guvernul a dublat numarul faptelor considerate a fi incalcari ale normelor de sanatate publica, printr-un act normativ publicat joi in Monitorul Oficial. Amenzile aplicate spitalelor, gradinitelor, autogarilor, precum si operatorilor economici care nu respecta noile prevederi pot ajunge pana la 50.000 de lei.

"Era nevoie de prevederi noi in domeniul controlului din sistemul sanitar, deoarece, cu mici exceptii, legea privind contraventiile la normele de igiena si sanatate publica nu a mai fost modificata din anul 1994. Practic, am aliniat legislatia cerintelor actuale", a precizat recent ministrul sanatatii, Ladislau Ritli.

Potrivit acestuia, numarul faptelor considerate a fi incalcari ale legii a fost majorat de la 281 la 515 fapte.

Hotararea de Guvern nr. 857/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 621, din 1 septembrie 2011, reglementeaza sanctiunile aplicabile in cazul nerespectarii normelor privind organizarea si functionarea sistemului national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat. In acelasi timp, sunt reglementate si normele privind conformitatea produselor care intra sub competenta Ministerului Sanatatii, cum ar fi suplimentele alimentare, alimentele cu destinatie nutritionala speciala, cosmeticele sau substantele biocide. Amenzile vor fi aplicate atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. Prevederile HG nr. 857/2011 vor intra in vigoare in 10 zile de la publicare.

Medicii care nu acorda primul-ajutor, amendati cu pana la 3.000 de lei

Astfel, refuzul acordarii asistentei medicale de urgenta unui pacient de catre un medic din cadrul UPU sau CPU se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, in timp ce pentru aceasta fapta unitatea sanitara va fi pedepsita cu o amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Nici spitalele private nu scapa de sanctiuni. Astfel, daca un pacient fara posibilitatea de achitare a costurilor aferente stabilizarii, aflat in stare critica sau acuzand simptomatologia unei maladii, nu primeste ingrijire de la o unitate sanitara privata, pana la transferarea acestuia in conditii corespunzatoare catre o unitate sanitara publica, amenda ajunge la 20.000 de lei.

Aceeasi sanctiune este prevazuta si pentru ambulantele care nu sunt dotate cu echipamente, materiale sanitare sau medicamente, conform prevederilor in vigoare.

O amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei va fi aplicata spitalelor pentru necompletarea sau completarea incorecta a fisei medicale de catre echipajele de interventie. In acelasi timp, pentru aceasta neregula, si personalul medical risca o amenda de la 500 lei la 1.500.

De asemenea, in actul normativ se prevede ca dotarea necorespunzatoare a laboratoarelor de analize medicale sa fie sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de lei.

Amenda de 10.000 de lei pentru angajatorii care nu solicita atestat de igiena

Producatorii si distribuitorii de apa din sistemul public risca o amenda de la 4.000 la 10.000 de lei pentru neintocmirea unui regulament de exploatare, functionare si intretinere a instalatiilor centrale de aprovizionare cu apa pentru consum uman. Aceeasi sanctiune se aplica si pentru neasigurarea calitatii apei potabile la parametrii prevazuti de lege.

Lipsa unui certificat de instruire profesionala privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena se pedepseste cu o amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice care angajeaza personal caruia ii lipseste aceasta atestare.
 
O alta sanctiune se refera la aplicarea unei amenzi de pana la 3.500 de lei pentru neafisarea la loc vizibil a masurilor de igiena si a modului de utilizare ce trebuie respectate de cei care folosesc bazine de inot, stranduri si piscine.

Operatorii economici care pun in consum alimente care prezinta semne organoleptice de alterare evidente, miros si gust straine de natura produsului sau pete de mucegai se sanctioneaza cu 40.000 de lei.

Operatorii economici risca o amenda de pana la 25.000 de lei daca nu respecta normele de igiena in vigoare privind prepararea, pastrarea, depozitarea, transportul si servirea produselor alimentare. Folosirea aditivilor alimentari, a aromelor sau colorantilor peste limita permisa va fi pedepsita cu amenda de pana la 50.000 de lei.

Actul normativ prevede, totodata, ca operatorii economici care deverseaza apele uzate direct pe sol sau in bazinele de apa sa fie sanctionati cu amenda de pana la 5.000 de lei.

Amenda pentru gradinitele supraaglomerate

Depasirea capacitatii dormitoarelor de orice tip, a internatelor, creselor si colectivitatilor de copii si tineri, precum si neasigurarea pentru fiecare persoana a unui pat individual constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 5.000 de lei. Aceeasi amenda este prevazuta si pentru unitatile de utilitate publica in care nu se asigura apa rece si calda curente, precum si pentru cele care nu ofera lenjerie curata, dezinfectata si calcata, schimbata dupa fiecare persoana.

In acelasi timp, daca in gari, autogari, aeroporturi nu sunt asigurate resurse de apa corespunzatoare pentru consumul uman, amenda poate ajunge la 8.000 de lei.

Amenda de 50.000 de lei pentru cine nu se supune controlului

Totodata, refuzul de a permite accesul personalului imputernicit in vederea efectuarii controlului sau de a accepta efectuarea controlului, ori de a pune la dispozitia acestui personal documentele si informatiile necesare realizarii atributiilor de control potrivit competentelor constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei.

Conform actului normativ, amenzile vor fi aplicate de personalul de specialitate imputernicit de catre conducerea MS sau de catre personalul de specialitate din directiile, serviciile si unitatile medicale ale celorlalte ministere si institutii cu retea sanitara proprie.
 

www.avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Misteriosul „traseu al meditației” din Botoșani. ”Poate de la Sfânt vine toată liniștea!”

astăzi, 08:37
79

„Eu când am probleme, perioade stresante, nu găsesc soluții la ceva, eu acolo mă duc. Se întâmplă ceva magic. După ce-l parcurgi parcă ți se așează gândurile, ef...

Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea Botoșani: ”Instinct de mamă” (Foto, Video)

astăzi, 08:12
25

”Instinct de mamă”, în regia lui Benoît Delhomme, are premiera la Cinema Unirea Botoșani vineri, 21 iunie, de la ora 19.00.În anii '60, Alice și Céline,...

Cascada care i-a cucerit pe botoșăneni și ghidul francez îndrăgostit de Bucovina. „Prima dată când văd aşa ceva!”

astăzi, 07:44
198

În inima Bucovinei, Cascada Bursuc de la Sihăstria Putnei atrage turiştii cu frumuseţea ei, iar ghid în zonă este un francez cucerit iremediabil de România. Pentru a aduce şi ma...