Sancțiune de 75.000 de lei după o reclamație privind ”disconfortul olfactiv” (Foto)

Sancțiune de 75.000 de lei după o reclamație privind ”disconfortul olfactiv” (Foto)

Ca urmare a unui control neplanificat în vederea soluționării unei sesizări privind disconfortul olfactiv resimțit în zona Stației de Epurare Ape Uzate Dorohoi și a localității Broscăuți o echipă de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Județean Botoșani a constatat faptul că aspectele sesizate se confirmă.

”Pe amplasamentul Stației de epurare ape uzate (SEAU) a municipiul Dorohoi cât și în zona adiacentă a acesteia se simțea disconfort olfactiv rezultat al funcționării stației”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu Botoșani.

S-a verificat râul Jijia la intrarea în localitatea Broscăuți aval de SEAU Dorohoi și s-a constatat disconfort olfactiv, iar apa prezenta o culoare albicioasă – opacă.

Din analiza Situației indicatorilor de calitate pentru apele uzate (valori pentru două zile consecutive influent-efluent), rezultă faptul că valorile înregistrate se situează peste valorile limită prevăzute în H.G. nr. 352 din 21 aprilie 2005 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate.

Pe proba de control prelevată de Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani din efluentul stației de epurare Dorohoi s-a constat depășirea limitelor maxime admise ale poluanților în cursul de apă Jijia pentru: amoniu, fosfor total, detergenți, sulf și hidrogen sulfurat.

Conform Referatelor de necesitate în perioada februarie – mai 2024 puse la dispoziție reiese că SEAU Dorohoi a necesitat reparații și schimb de piese pentru a se asigura funcționarea tuturor treptelor de epurare.

În această perioadă SEAU Dorohoi nu a fost exploatată întocmai prescripțiilor din cartea tehnică și nu s-au asigurat mijloacele necesare funcționării tuturor treptelor de epurare, fapt dovedit de rapoartele de încercare efectuate atât de operatorul economic cât și de SGA Botoșani.

Prin nota de constatare încheiată, s-au impus un număr de 7 măsuri cu termen pentru remedierea neconformităților constatate și s-a aplicat sancțiune contravențională de 75.000 lei. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Român găsit mort în portbagajul unui autobuz din Italia. Mister în jurul decesului său!

astăzi, 12:22
54

Un bărbat în vârstă de 37 de ani a fost găsit mort în portbagajul unui autobuz folosit din localitatea italiană Corigliano Rossano, provincia Cosenza din Calabria, în dimin...

Mesajul colegilor de la Psihiatrie, după moartea Cristinei: „De azi înainte o vom căuta doar în inimile noastre...”

astăzi, 11:41
657

Dr. Florina Rotariuc, șefa Centrului de Sănătate Mintală din cadrul Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a transmis un mesaj de condoleanțe după v...

Examenul național de definitivat la Botoșani: Peste 100 de candidați înscriși, unde are loc examenul!

astăzi, 11:14
96

La nivelul județului Botoșani, proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2024, se va desfășura miercuri, 24 iulie 2024, î...